Tegyünk beteg szervekről készült fotókat az egészségtelen kajákra!

18/05/30 szerda
ujnemzedek.hu
Ez segítene, hogy ne együnk annyi junk foodot - legalábbis egy ausztrál kutatás alapján az ottani tudósok erre jutottak.

Fel a kezekkel, aki szereti a csokit! És a chipset? Hát a gyorséttermi hamburgert? De ugye tudod, mennyire egészségtelenek ezek a kaják? Hát persze hogy tudod, mindannyian tudjuk - ehhez képest egészen jelentős mennyiséget elpusztítunk belőlük. Aztán persze meglesz az eredménye, jön az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a koleszterin, meg a többi. De akkor mit lehetne tenni?


Pixabay

Ezen kereste a választ Stefan Bode, a Melbourne-i Egyetem tudósa is, amikor egy kutatás során éhes embereknek 50 különböző rágcsálnivaló – chipsek, csokiszeletek, kekszek, magvak, zöldségek és gyümölcsök – színes képét mutatta meg a munkatársai segítségével. Ezután arra kérték őket, értékeljék egy skálán, mennyire szívesen fogyasztanák el az adott ételt a vizsgálat végén. A junk food kategóriájába tartozó kaják mellett a képek egy részén egy felirattal figyelmeztették a résztvevőket, mennyire káros az egészségre a szóban forgó étel. Más egészségtelen kaják mellett pedig elrettentő képek voltak.

Egy beteg szívet vagy holttestet bemutató képpel kombinált negatív szöveg kétszer olyan hatásos volt az emberek döntésének megváltoztatásában, mint azok az üzenetek, ahol csak negatív tartalmú szöveggel, vagy ahol a képekkel és pozitív tartalmú szöveggel találkoztak a résztvevők. 

Ezt a NeuroImage: Clinical and Appetite című tudományos lapban megjelent tanulmányukban közölték a kutatók. "A tanulmány megmutatta, hogy tényleg működnek ezek a módszerek, ha meg akarjuk akadályozni, hogy az emberek zsíros és cukros csomagolt ételeket válasszanak" – hangsúlyozta Stefan Bode, a Melbourne-i Egyetem kutatója. Hozzátette: "Kutatásunk megvilágította azokat az agyi mechanizmusokat, amelyek alapul szolgálnak ahhoz, hogy a figyelmeztetések hatásosak legyenek az ételválasztásban”.

A kutatás segített azonosítani azt, hogy az üzenetek közül melyek a leghatásosabbak az egészséges ételválasztás ösztönzésében – mondta el Helen Dixon, a tanulmány társszerzője. Dixon felszólította az ausztrál hatóságokat, hogy tökéletesítsék és tegyék kötelezővé az ételek egészségességére 2014-ben bevezetett értékelő rendszert, hogy jobb döntésekre bátorítsák a fogyasztókat.

Tehát még az is lehet, hogy egyszer megérjük, hogy a chipses zacskókra is hasonló fotók kerülnek, mint amilyenek most a cigis dobozokon vannak...

A briteknél is óriási gond az elhízás

Az 1980-as évek eleje és az 1990-es évek közepe között született britek 70 százaléka túlsúlyos lesz, mire eléri a 30-as éveik végét - írta a BBC News. Összehasonlításképpen: az 1946 és 1964 között született britek (a baby boomerek) nagyjából fele volt kövér ennyi idősen. Pedig eddig ők számítottak a legkövérebb korosztálynak a szigetországban, és a brit már így is a leginkább túlsúlyos nemzet Nyugat-Európában. 

Linda Bauld professzor, a Cancer Research UK  brit rákkutató intézet rákmegelőzési szakértője felhívta rá a figyelmet, hogy bár a milleniumi generáció már egészségesebben étkezik, mint elődei, ez még mindig nem elég. Jóval kevesebb junk foodot és gyorskaját kéne enniük, és több friss zöldséget és gyümölcsöt, magasabb rosttartalmú élelmiszert. 

A legnagyobb gond, hogy a felnőttkori túlsúly a rák tizenhárom típusával, köztük a mell-, a bél- és a veserákkal van összefüggésben. Erről azonban a brit lakosság mindössze 15 százaléka tud. Ezért felvilágosító kampányt indítanak, mert azt szeretnék, hogy a fiatalok számára éppolyan egyértelmű legyen az összefüggés az elhízás és a rák között, mint a dohányzás és a rák esetében.

Sajnos a jelenség nem korlátozódik a Brit-szigetekre, a fejlett országokban általánosnak mondható a fejlett világban. 

Forrás: MTI, goodfood.com