Szóval ezért ferde a pisai torony!

18/05/22 kedd
ujnemzedek.hu
A szakértők szerint a laza talajszerkezet miatt dőlt és süllyedt meg a torony, de pont ez az oka annak is, hogy még nem dőlt el teljesen.

A világhírű műemlék nem sokkal építésének kezdete, 1173 után elkezdett dőlni a laza talajréteg és a rosszul lefektetett alapok miatt, dőlésszöge elérte az 5,5 fokot, ennek ellenére az 58 méter magas torony legalább négy pusztító földrengést túlélt épségben 1280 óta – írja az MTI.

Leaning Tower of Pisa architecture Italy history sky clouds
Forrás: Stocksnap

Persze a mérnököket mindig is furta a kíváncsiság: hogy a fenébe élhette túl a komoly földrengéseket is az építmény? 

A szakértők eddig nem értették a jelenséget, úgy vélték, hogy már egy enyhe rengés is óriási károkat kell, hogy okozzon a ferde toronyban. A Római Tre Egyetem és a Bristoli Egyetem tudóscsoportja vizsgálatokba kezdett és meg is találta rá a magyarázatot: a dinamikus talajszerkezet-kölcsönhatás (DSSI) jelenségével magyarázható a dolog. Ez annyit tesz, hogy a talaj és a szerkezet kölcsönhatása egy érintkezési probléma a talaj felszíne és a szerkezeti elemek között.

A vizsgálat során a kutatócsoport a rendelkezésre álló szeizmológiai, geotechnikai és szerkezeti információkat is szemügyre vette, majd arra jutottak, hogy a torony nagy magassága és szilárdsága együtt a talaj lazaságával jelentős mértékben módosítja az épület vibrációs sajátosságait, méghozzá úgy, hogy a torony nem rezonál a földrengés talajmozgásával. Ez a pisai torony titka. – olvasható a Bristoli Egyetem közleményében.

A kutatók eredményekről bővebben a földrengésállóság-tervezés szakembereinek 16. európai konferenciáján fognak beszélni, amit jövő hónapban, a görögországi Theszaloníkiben rendeznek majd meg.