Pancsitudomány rulez: mi a helyzet a reggeli zuhanyzással?

18/07/12 csütörtök
ujnemzedek.hu
Hát azokkal, akik este nyomják a tust? Nyugi: teljesen tudományosan közelítjük meg a kérdést.

Vannak a világnak nagy kérdései: ilyenek a fekete lyukak például, vagy a vajaskenyér vajas felére zuhanása, illetve, hogy vajon

reggel vagy este jobb-e tusolni?

Naná, hogy a tudósok megmondták. Illetve megállapították, hogy mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is. Amelyek leginkább egymásból fakadnak.

Ha reggel tusolsz: felébredsz

Dr. Tania Elliott belgyógyász véleménye például több, mint logikus: ha reggel tusolsz, spórolod a kávét. Úgy felébredsz, mint a sicc. Át tudod a tus alatt gondolni a napodat, fejben összemakramézhatod a programot. Ja, és tiszta leszel. Dr. Joel Schlessinger bőrgyógyász még ennél is tovább megy: van, akinek szinte kötelező a reggeli fürcsi. „Például azok, akik reggelente edzenek, nyilván kénytelenek tusolni utána – két fürdés (tehát egy esti ÉS egy reggeli) már csak azért sem okés, mert azt is lesikálja magáról az ember, minek ott kellene maradnia.”

Ja, zsíros a bőröd? Akkor neked egyértelműen reggel kell tisztálkodnod: Holly Phillips New York-i belgyógyász elmondása szerint így szabadulsz meg attól a makacs olajfolttól, ami a tested lett az éjszak során. (Ugyanez vonatkozik az éjszakai zuhanyzókra.) Ugyanakkor azt is érdemes megfontolni, hogy munka utén érdemes-e lenyomni egy fürdést: ha irodában aszalódsz, nem feltétlenül, maradhat reggelre a dolog. Ha atomerőműben vagy zombivírus fertőzött kórházban, akkor tán este tudd le. Este IS.

Ha száraz a bőröd: este pancsolsz

Schelssinger érvei vitathatatlanok: nyilván hidratálni kell az egész nap papírszárazra dörzsölt testet. Ugyanő említi az erős sminkkel, olajokkal, vagy pl. napvédő krémekkel dolgozó arcokat – ők sem spórolhatják meg a vizet este. De van egy nagyon jó érve az esti mozdulás mellett – ez pedig a túlzott izzadás. Oké, az büdös is nyilván, de nem csak erről van szó: „Konkrétan javíthat a túlzottan izzadó emberek életminőségén, ha az esti tusolás után izzadásgátlókat alkalmaznak – mintha melóba mennének például. Ehhez a szervezet egy idő után hozzászokik, és a verejtékmirigyek önmagukat tartják majd kordában.”

Nem mi mondjuk, a tudósok!

Összegezve:

Mindennek ellenére a BusinessInsider cikkében a szakik arra jutnak, hogy ha felébredni akarsz, akkor skótzuhanyt alkalmazva reggel tusolsz, de azért este mégiscsak jobb. Talán. Esetleg. Aztán mindenki döntse el maga, melyik fekszik neki.

Milyen gyakran fürödjünk?

A legtöbb ember túl sokat zuhanyzik, s ez még akkor is így van, ha a villamoson állva nem mindig érezzük így. A Buzzfeed megkérdezett pár bőrgyógyászt, akik azt nyilatkozták: gyakorlatilag két-három naponta elég lenne zuhanyoznia egy embernek. Persze ez attól is függ, hogy hol él, mit csinál, mennyit sportol - és így tovább.

kiemelt kép:Mitchell Orr on Unsplash