Nők, akik megváltoztatták az informatikát

16/11/03 csütörtök
ujnemzedek.hu
"Biológiailag semmivel sem alkalmasabbak a férfiak erre a szakmára, mint a nők, és ha egy kicsit mélyebbre ásunk, akad néhány méltánytalanul elfelejtett nő is a számítástechnikai úttörői között."

A systemfarmer.hu oldalon találtunk egy remek gyűjteményt azokról a hölgyekről, akik igazán sokat tettek az informatika fejlődéséért. Úgy döntöttünk, mi is megosztjuk ezt a remek tartalmat:

Bill Gates, Steve Jobs és Neumann János. Vagy még ott van Justin Hall is, aki 1994-ben elindította az első blogot. Mind-mind férfiak. Azt gondolhatnánk, hogy az informatika nagy alakjai között csak nagy tudású, tekintélyes fickók vannak, mintha az informatika nem nőknek való tudomány lenne. Pedig, biológiailag semmivel sem alkalmasabbak a férfiak erre a szakmára, mint a nők, és ha egy kicsit mélyebbre ásunk, akad néhány méltánytalanul elfelejtett nő is a számítástechnikai úttörői között.


Kép: Pixabay

 

Ada Lovelace

Charles Babbage, 18. századi angol matematikus, aki több, mechanikus alapon működő analitikai számítógép koncepcióját is kidolgozta. Babbage egy nap Torinóban tartott előadást, hogy támogatókat gyűjthessen analitikai gépéhez. Ezen ott ült Luigi Federico Menabrea (ő később 1867 és 1869 között Olaszország hetedik miniszterelnöke lett), és lelkesen jegyzetelte Babbage szavait. Ezeket a híres angol költő, Lord Byron lánya, Ada Lovelace fordította angolra egy barátja unszolására, majd Babbage javaslatára a fordítást jegyzetekkel is ellátta. A jegyzetek végül világhírűvé tették, hiszen lényegében leírta a programozás alapjait. Négy koncepciót is kidolgozott. Az első elképzelése, hogy egy általános célú gépet kellene építeni, ami lyukkártyák segítségével programozható. A második elképzelése szerint ezeket a gépeket nem csak matematikai műveletekre lehetne használni, hanem bármire. Például zeneművek komponálására. Harmadik koncepciója maga a programozás elméleti és gyakorlati megvalósítása volt. Ehhez például egy kódolási utasítássort is készített. És végül oda is eljutott, hogy feltette a kérdést, vajon képes-e a gép gondolkodni. Ő egyébként úgy vélte, hogy nem, mert bár a gép felismeri az összefüggéseket, de soha nem lesz képes semmilyen igazságot előre látni.

A cikk a systemfarmer oldalán folytatódik.