Mitől lesz valakinek ütnivaló feje?

17/01/11 szerda
ujnemzedek.hu
Azon kívül, hogy undorítóan viselkedik az emberekkel.

Attól, hogy sebezhetőbbnek tűnik a többieknél. David Carrier evolució biológus kutatása szerint az ember egyik legjellemzőbb válasza a frusztrációra az agresszió, de az, hogy ez ősidők óta így van, nem jelenti, hogy tényleg bántanunk kell a másikat.

Mindenesetre az evolúció úgy alakította ki a kezünket, hogy azt ökölbe szorítva elsődleges fegyverként tudjuk használni mindenféle egyéb eszköz nélkül. Mivel a fejen tudjuk a legnagyobb sérülést okozni, az is nyilvánvaló, hogy az elődeink ott kezdték el ütni egymást, majd ezt a szokást mi is megtartottuk.

Ehhez azonban az arcunk is alkalmazkodott, elég nehéz megütni úgy, hogy ne fájjon az öklünknek. Az erős arccsontok, gödrök és kiálló részek váltakozása azt mutatja a támadónak is, hogy itt nagyon könnyű sérülést szerezni. Az ősidőktől kezdve azok voltak előnyben, akiknek boltozatos arcberendezésük és masszív, ütésre alkalmas öklük volt.

Mivel az egyik legnagyobb különbség a nemek között az arccsontozat kialakítása, a nők evolúciós hátrányba kerültek a férfiakkal szemben. Sajnos egy szép női arc sokkal gyengébbnek tűnik, mint egy robosztus férfi feje, ezért az ősi ösztönök hatására egy agresszív egyed inkább választ magának női áldozatot. 

(az inverse.com cikke nyomán)