Miért követjük el ugyanazokat a hibákat újra és újra?

16/10/17 hétfő
ujnemzedek.hu
Hibázni emberi dolog, ahogy mondani szokás és bizony része az életünknek. De, hogy miért követjük el ugyanazokat a hibákat újra és újra, ráadásul úgy,hogy nem is tanulunk belőle? Most kiderül!

Van, aki folyamatosan késik, mások rendre elhagynak valamit, de van olyan is akad folyton elherdálja a pénzét. Sokan gondolnak szimpla feledékenysére, de ez a tevékenység inkább az agy furcsa viselkedésével köthető össze. A lenti videóban, Olga Khazan magyarázza meg, miért olyan nehéz elkerülni, hogy ne kövessül el ugyan azt a hibát. 

Az idegpályák szoros kapcsolatban állnak azzal, hogy milyen dolgokat csinálunk. Ha jó dolgot teszünk az is kialakít egy "pályát" és sajnos ha rossz teszünk akkor is. Ezek a cselekvések alakítják ki a szokásainkat, a jókat és a rosszakat egyaránt. Tehát az ok, amiért folyton elkövetjük újra és újra a hibáinkat az az, hogy visszacsúszunk egy, már meglévő "idegösvénybe".

Ismerős: mondjuk sétálni mész és eltévedsz, ugyan ott fogsz eltévedni, ahol legutóbb is eltévedtél. Vagy leteszed a kulcsot az asztalra, legközelebb máshová, de arra emlékszel majd, ahová elsőnek tetted. Vagy, amikor ugyan olyan típusú emberhez vonzódsz.

Úgy tűnik az agyunk a hibáinkon keresztül tanít minket: megtanít, hogy kövessük el őket...

Szóval nem is az a legjobb megoldás, ha a saját hibáinkból tanulunk (a szólás is azt mondja, más kárán érdemesebb), mert akkor hasonlóképp fogunk cselekedni, ahogy legelőször tettük, mivel az agyunk erre emlékeztet minket. 

Gondoljunk inkább arra, hogy mit akarunk elérni és nézzük meg új szemszöből a dolgot, miként vihetjük sikerre a dolgaink. Így nyithatunk egy új, sikeres idegpályát az agyunkban!