Honlapot indított az Akadémia az áltudományok ellen

18/05/11 péntek
ujnemzedek.hu
A tudomany.hu népszerű kérdésekkel foglalkozik, de mindig tudományos igénnyel. Most például a védőoltásokról olvashattok az új honlapon.

Egyre jobban megrendül a tudományba vetett bizalom, az alternatívnak nevezett, tudományos köntösbe burkolt kijelentések az egész világon terjednek, miközben ezek valójában tudománytalanok. A tudomány alapelveinek támadása, a tévtanok, a tudományosnak tűnő, de hamis elméletek terjedése sajnos Magyarországon is egyre erősödik.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hétfői közgyűlésén ezért úgy határozott, hogy tudomany.hu néven ismeretterjesztő honlapot indít, hogy így szálljon szembe az áltudományos elméletekkel. 

Az MTA közgyűlésének hétfői határozata ezért valamennyi tagját a tudomány alapelveinek aktív, következetes képviseletére, a tudományos érvelés, szükség esetén a közös fellépés erősítésére hívja fel a megalapozatlan tanokkal szemben. A határozat arra kéri Magyarország valamennyi kutatói közösségét, hogy a tudomány közvetítése a társadalom felé hiteles és közérthető legyen, és a tudomány természetének, céljainak és módszereinek mély, aktív ismeretén és használatán alapuljon.

Az MTA elvárja, hogy minden közpénzből finanszírozott kutatóintézmény működése nyilvános legyen, a tudomány módszereinek és etikájának megfelelően történjen, és érvényesüljön a kutatások független értékelésére támaszkodó minőségbiztosítás - áll a közgyűlési határozatban, amely üdvözli a tudomany.hu megalapítását.

Az akadémia támogatásával működő új honlap fő célja az áltudományok elleni küzdelem: felelős szerkesztője, Fábián István, az MTA doktora a közvéleményt leginkább foglalkoztató, aktuális kérdésekkel kíván foglalkozni. Egy-egy téma kapcsán az adott szakterület elismert képviselői fogják ismertetni tudományos álláspontjukat számos forrásmunka és hivatkozás megadásával. A felelős szerkesztő várja az olvasók kérdéseit, felvetéseit, amelyeket összegyűjt, és amelyekre nyilvános válaszokat fognak adni az írások szerzői.

Az első összeállítás a védőoltásokról, az oltásellenességről és az európai kanyarójárvány okairól szól, a tudomany.hu következő cikkének témája pedig a magyar őstörténet lesz.

Forrás: MTI