Feledékeny vagy? Dehogyis: inkább túl okos!

18/03/07 szerda
ujnemzedek.hu
Ha szétszórt vagy, és mindent elfelejtesz, ne szégyelld magad: könnyen lehet, hogy szuperintelligens vagy. Nem mi mondjuk, hanem a Torontói Egyetem tudósai.

Fogalmad sincs, hová tehetted a kulcsod, a mobilod, még a megbeszélt találkozó is kimegy a fejedből, és gyakran otthon felejted a bérleted? Vagy például elindulsz a lakás egyik helyiségéből a másikba egy határozott céllal, és mire odaérsz, fogalmad sincs, miért is mentél oda. Ha ismerős, akkor biztos te is nem egyszer megkaptad, hogy bogaras vagy, szórakozott, vagy hogy "Nem igaz, hogy nem tudsz odafigyelni". 

Pedig a dolog úgy áll, hogy a feledékenység egyáltalán nem valami szégyellnivaló tulajdonság - sőt: a kiemelkedő intelligencia jele.

A Torontói Egyetem két kutatója legalábbis erre jutott a Neuron című szakfolyóiratban megjelent tanulmányában. Paul Frankland és Blake Richards szerint a feledékenység egyértelműen arra utal, hogy az illető szuperintelligens. Richard így összegezte az eredményeket a CNN-nek:

"Aki feledékeny, annak az agya elfelejtkezik a kevésbé fontos részletekről, ehelyett inkább azokra a dolgokra összpontosít, amelyek a mindennapi életben szükséges döntésekhez kellenek. Persze mindenki nagyra értékeli azokat, akik a Legyen ön is milliomos, vagy hasonló vetélkedőkön győznek. De az evolúció akkor sem így alakította ki a memóriánkat, hanem hogy intelligens döntéseket hozzunk."

Vagyis, ha valaki minden apró részletet próbál fejben tartani, nehezebben tud fontos döntéseket hozni, min az, aki csak a lényeges dolgokra koncentrál. 

A tanulmány másik része az úgynevezett versengő adatokkal foglalkozik. A szakkifejezés azt jelenti, hogy ha a kelleténél több információt próbálunk elraktározni a memóriánkba, azok versenyezni fognak egymással, és az agy képtelen a fontos dolgokra összpontosítani. Manapság, amikor a legtöbb adat, információ egy kattintásnyira van, különösen érdemes gondolkodni, mielőtt bemagolunk valamit. 

"Ahelyett, hogy megjegyezzük azt a rengeteg felesleges információt, amihez a telefonunkból is hozzáférhetünk, inkább hagyjuk meg a helyet az igazán fontos dolgok számára az agyunkban" - teszi  hozzá Richards.

Forrás: indy100.com