Cső, Einstein, a kvantum-összefonódás gyorsabb még a fénynél is!

18/05/17 csütörtök
ujnemzedek.hu
100 ezer ember kellett hozzá, de már bebizonyosodott, hogy a nagy tudós sem tévedhetetlen.

2016. november 30-án 100 ezer ember tuti,hogy ugyanazt csinálta:

belépett egy játékba, és összevissza katintgatott.

Több mint 97 millió bitnek megfelelő adatmennyiséget állítottak elő közösen, s ez kb. egy vaamire volt jó, hogy bebizonyítsák: Albert Einstein tévedett. 

Tessék, egy költői kép: 

egy narancsot és egy almát két doboza tesznek, és elküldik a világ egymástól két legtávolabbra eső pontjára. Amikor a csomag célba ér, és a címzett kinyitja, és talál mondjuk egy narancsot, akkor tudni fogja, hogy van egy másik csomag, amiben alma van. Innentől bonyolódik a történet, ugyanis Einstein ott bukik meg, hogy szerinte egy külső szemlélő is képes lenne kiokoskodni, hogy melyik csomagban mi van.

Képtalálat a következőre: „gamer sheldon gif”

Na most: a a tudósok szerint ez azonban lehetetlen - a kvantummechanikai szabályok szerint mindkét dobozban egyidejűleg lesz narancs és alma is, mielőtt a "mérés" megtörténne.

EDDIG ÉRTED, IGAZ?

Semmi para, ha Schrödinger meg a macska megvolt, akkor ez is meglesz: a doboz kinyílik, ekkor mindkét gyümölcs egy-egy állapotot vesz fel, függetlenül a távolságtól. Az infó azonban nem suhanhat sebesebb sebességgel a fénynél - így attól függetlenül, mennyit tudunk a cuccokról, soha nem fogjuk tudni kitalálni, hogy melyik van épp a dobozban. Vagyis Einstein elméletével ellentétben nincs semmilyen rejtett változó. Ergo a kvantum-összefonódás miatt a két részecske közti információáramlás gyorsabb lehet a fénynél.

Akinek ez az egész totál értelmetlen az a.) nézzen több Agymenőket b.) olvassa át fokozottan a Gizmodo cikkét.