Az agyunk tényleg ellustul 25 éves korunkra?

17/11/15 szerda
ujnemzedek.hu
Egy új kutatás szerint: 25 éves korunkra az agyunk "ellustul". Ez nem azt jelenti, hogy többé nem tudunk új dolgokat tanulni, hanem, hogy inkább egy sor neurospektrumra támaszkodunk gondolkodásmódunkban. Hogy mire?

Egy tanulmány szerint, a szellemi kihívásokkal járó készségek elsajátítása javíthatja a memóriát. A kutatásban arra kérték aza lanyokat, hogy válasszanak valami olyan hobbit, mint a fotózás vagy a foltvarrás, amelyek jól fel tudják pörgetni az agyat, hiszen eléggé összetett feladatok.

An incompleted needlepoint in a hoop laying on top of a quilt
forrás: Unsplash

De persze nem csak ez a két dolog segíthet, hiszen egy másik tanulmány arra mutatott rá, hogy a "bármilyen" hobbival rendelkező emberek jobban teljesítenek a munkahelyükön is. Sőt, valószínűbb, hogy kreatív megoldásokat találnak a munkahelyi problémákra, ráadásul segítik a kollégáikat is.

A legnagyobbak tanácsait érdemes megfogadni 

Mark Zuckerberg is úgy gondolja, hogy fontos, hogy legyen egy hobbink. Szerinte gyakran ez az egyik legjobb módja annak, hogy az emberek megismerjék a szenvedély érzését és közben sokat tanulnak a munkahelyi "vezetésről" is. Ők a Facebooknál rendszeresen megkérdezik munkatársaikat, hogy a munkán kívül mi az, amit valaki a hobbijának tekint és milyen rendszereséggel hódol neki. 

Warren Buffett és Bill Gates is bridzsrajongó, mindketten elmondták már, hogy szerintük a játék serkenti a stratégiai gondolkodást. "A bridzs a nyereség / veszteség méréséről szól, és mindig számításokat végzel közben, ezért zseniális játék" - mondja Buffett.

A hobbik ráadásul segíthet, hogy megtanuljuk a helyes időbeosztást és ki tudjuk alakítani a sokat emlegetett magánélet-munkahlye egyensúlyt.

Számít, hogy mit csinálunk szabadidőnkben?

A kutatások eredeményei szerint: egy új kreatív hobbi, mint a képzőművészet, a zene, a kertészkedés vagy a nyelvtanulás, közvetlen üzleti előnyökkel járnak, hiszen folyamatosan stimulálják az agyunkat és fejlesztik a problémamegoldási képességünket. 

Természetesen az a legfontosabb, hogy élvezzük a hobbinkat és valóban el tudjunk lazulni közben.

Forrás: businessinsider