Agyat lékelni orvosilag tök okés: elképesztő dolgokban hittek 50 éve az emberek

18/03/29 csütörtök
ujnemzedek.hu
32 éves vagy és stewardess? Akkor húzzál nyugdíjba, te vénasszony!

Nem vicc: a hatvanas években stewardessnek lenni a.) elképesztő karriert jelentett b.) valamint azt, hogy 30 fölött el kellett gondolkodnod az átképzés lehetőségén. Bizony: rendeletileg volt szabályozva, hogy mely LÁNYOK számítanak mennyire idősnek - tegyük hozzá, külön stewardess-neveldében folyt a képzésük, aminek a nevét szabadosan szépségkeltetőenk lehetne fordítani. 

De hé, hát végülis tényleg nem mindegy, hogy ki hozza ki 5000 méter magasban a bubis vizedet, nem?

És van ennél még sokkal durvább is

Pedig alig 50 évről beszélünk, az emberek ekkor azonban még mindig masszívan hitték, hogy a dohányzás pl. elsőrangú az egészségre nézve, mert TÁGÍTJA A TÜDŐT (persze, hogy hitték, maga az orvostársadalom nyomta nekik a süket dumát arról, mekkora királyság is szénbányává füstölni a belső szerveiket). És ez még semmi ahhoz képest, amit a lobotómiáról gondoltak - a lobotómia  ugye az agy elülső részének, a homloklebenynek a konkrét megsemmisítését, szétzúzását, lenullázását (a megfelelő aláhúzandó) jelenti. Na most elég volt anno depisnek érezned magad, hogy alkalmazzák rajtad a dolgot - 1949-ben például António Egas Moniz Nobel-díjat kapott azért, mert a fejen fúrt lukon keresztül történő alkoholos butítást alkalmazta a hasonló cípőben járó betegeken.

Képtalálat a következőre: „lobotómia”

De a lényeg: Walter Freeman, Amerikában kifejlesztett egy módszert, melynek során a könnycsatorán keresztül tárta fel az agyat. Az eljárás során egy jégcsákányhoz hasonló cuccot szúrtak az ember szemgödrébe, egy kalapáccsal beleverték a szemgödör felső, vékony csontrétegébe, majd ún RÁNGATÁS segítségével pusztították el az agy megfelelő részét. Ennek az eljárásnak többek között az egyik Kennedy-lány is áldozatul esett - apja azért küldte a jó doktorhoz, mert a lány 23 évesen komoly érdeklődést tanúsított a férfiak iránt.

Mindig a hülyeség

Ezt mondta kb. az akkori főnöke a 2014-ben elhunyt Ralph Baer-nek, amikor az még mindig nem tett le arról, hogy tökéletesíti az akkor még csak "barna doboz" néven futó... cuccát? Masináját? Mindegy: kb. 1967-et írunk, mikor Baert szó nélkül lehülyézik, mondván, amit csinál, annak értelme nincs, a kutya sem foglalkozik majd vele, nincs benne potenciál, etc. 1972-ig kellett ezt a feltalálónak hallgatni - ekkor dobta piacra a Magnavox Odyssey nevű játékgépet, amelyet a tévére lehetett kötni, és egy kontrollerrel lehetett irányítani. Már a videójátékot, ami azon futott, hoszen Baert szokás a modern videójátékok atyaúristenének nevezni - annak ellenére, hogy kb. senki nem hitt abban, hogy ilyen marhaságokkal töltenének időt az emberek.

Kapcsolódó kép

És ha már nettó marhaság: az 1955-ben kiadott Good Houswife Guide szerint egy feleség köteles tiszta és rendezett otthonnal várni haza az urát, és csendesen beszélni hozzá, nehogy megzavarja a pihenésben. Komolyan, ez egy teljesen-általánosan elfogadott könyv volt, betartandó utasításokkal. Agyrém.

Jó, persze, hogy nem csak a sötét középkor volt jelen 1960-ban

A Szovjetunió például pályára állítja az első emberszállító űrhajót, a Vosztok–1-et Jurij Gagarinnal a fedélzetén; 1969-ben létrehozzák az internet elődjét, az ARPANET-et; felfedezik a kvazárokat, a pulzárokat és a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást... és ezek mind tök szuperek, és PONT csak ráerősítenek arra, hogy milyen elképesztő marhaságokban hittek a népek ennek ellenére is. Van még belőlük bőven - ide tessék kattintani értük.