A kedvesség valójában egy tök felesleges dolog- de igazából nem az

17/12/06 szerda
ujnemzedek.hu
Itt a karácsony, mindenki felveszi a legszebb díszmosolyát - de ez vajon egyenlő-e az IGAZI kedvességgel?

Erről szól a psychologytoday.com cikke. Mint írják: a kedvességet általában olyan kifejezésekkel határozzák meg, mint a barátságos, nagylelkű és figyelmes - aztán ott van még a szeretet, a szelídség, a melegség, az aggodalom. Ezzel együtt azonban szokás a kedvességet a gyengeséggel és a gyávasággal is azonosítani - pedig a VALÓDI kedvességhez igazából bátorság és elhivatottság szükséges. 

A kedvesség interperszonális készség

Megvan az az érzés, amikor csak attól, hogy jófej vagy, mások is jófejek lesznek? Ez tök király dolog, ellenben ha mondjuk Darwin evolúciós elméletét vesszük figyelembe, a dolog totál felesleges és csak magunknak teszünk keresztbe vele. Miért is? Hát mert a tény, miszerint a legerősebb/leggyorsabban alkalmazkodni képes marad életben, a kedvesség helyett az önzést feltételezi inkább.

Képtalálat a következőre: „kindness gif”

Csak közben kiderült, hogy az első álllítás - miszerint aki jófej, az nem csak magának tesz jót, hanem a közösségnek is - már többször is bizonyításra került (pl. itt.). A kedvességnek pedig ezer és egy fajtája van, de ez esetben érdemes odafigyelni arra, hogy a.) a kedvesség valódi legyen b.) olyanok felé irányuljon, akiknek szükségük van a segítségre.

Ehhez pedig érdemes nyitott szemmel járni

Pláne most, hogy jön a karácsony, be lehet izzítani a kedvességmotorokat, és kitalálni, hogy TUDUNK kedvesnek lenni úgy, hogy az HASZNOS is legyen: küldhetünk egy e-mailt egy régi barátnak, megdicsérhetjük a kolléga/nő új frizuráját, csak úgy átmehetünk segíteni a szomszédnak, átadhatjuk a helyünket BÁRKINEK a villamoson, cipelhetjük egy öreg néni kosarát a boltból, süthetünk sütit az édesszájú kisfiúnak az utcában, vagy egyszerűen csak rákérdezhetünk a családtagjainknál: és hogy vagy?

Kapcsolódó kép

Érdemes megnézni, mi is az a Gottman-módszer:

itt csekkolhatod, de a lényeg, hogy a kedvesség sokkal jobban hat, illetve többet tesz a kapcsolataidért akkor, ha valódi siker esetén gyakorlod, mint akkor, ha baj van. Kb. annyit jelent, hogy érdemes totál boldogsággal nyitni a másik felé, és akkor nem csak neki, hanem magaddal is jót teszel.

És hogy miért mentünk át hirtelen Coelho-ba?

Hát mert legyél kedves BASSZUS. 

(csak nehogy túlzásba vidd.)