Több tiszetelet a rendszergazdáknak!

17/07/28 péntek
ujnemzedek.hu
De nem csak azért, mert ma van a rendszergazdák megbecsülésének napja! Igen, tényleg van egy ilyen ünnep, majd egy kicsit lejebb olvashatsz is róla. Ha pedig van már nemzetközi napjuk, akkor úgy gondoltuk, mi is csatlakozunk a dologhoz. Ezért felkértük sajátos humorú rendszergazdáinkat, Zolit és Gyurit, hogy lepjen meg minket a kedvenceikkel.

Az ezenanapon.hu posztja szerint július utolsó péntekje System Administrator Appreciation Day, azaz Sysadmin Day, vagyis SAAD.

Egy számítástechnikai magazinban található HP hirdetés volt az ötletadója az ünnep létrehozásának. A hirdetésben egy rendszergazdát virágokkal ajándékoz meg a vállalat összes dolgozója, amiért az feltelepített egy új HP nyomtatót. Ezt a reklámot meglátva Ted Kekatos rendszergazda javasolta elsőként, hogy legyen egy olyan nap, amikor a vállalatok dolgozói a gyakran alulértékelt kolléga munkájának elismerését ünnepeljék, 2000-ben meg is ünnepelték először.

Biztos a mi hibánk, de sajnos ez kimaradt az életünkből, úgyhogy lássuk, a mi rendszergazdáink mivel ünneplik. Az első egy 24 pontból álló lista (nem meglepő kint van a szobájukban is).

A rendszergazda 24 kérése a felhasználókhoz

1. Ha a számítógépedet át kell rámolni másik asztalra/szobába, akkor ellenőrizd, hogy az asztal tele legyen plüssállatokkal, feljegyzésekkel és a gyermekeid fotóival, képeslapokkal, hiszen nekünk nincsen magánéletünk, ezért számunkra különösen kedves látni, hogy neked van.

2. Soha ne hagyjál a hibáról feljegyzést a géped mellett, hiszen nekünk természetfeletti képességeink vannak ezt leolvasni a sötét képernyőről.

3. Ha szerelő jön a gépedhez, azonnal menj el még a környékről is, hisz úgyis emlékszünk a cég mind a 300 gépének a jelszavaira kívülről.

4. Ha telefonálsz nekünk, akkor csak azt ismételgesd a telefonba, hogy mi az a munka, amit meg akarsz csinálni, azt viszont sose említsd, hogy mi az, ami megakadályoz a szándékodban.

5. Ha a rendszergazda sürgős mailt küld neked, akkor azt azonnal töröld anélkül, hogy elolvasnád, hiszen mi úgyis csak tesztüzeneteket szoktunk küldeni.

6. Ha az ebédlőben meglátod az asztalnál a rendszergazdát, azonnal menj az asztalához, és halmozd el a panaszaiddal a gépedről, hiszen ők csak a te kiszolgálásodra vannak, s ha jó étvágyuk lenne, az csak hátráltatná a munkádat.

7. A sürgős mail-eket mindig írjad nagybetűkkel, a postmaster így észreveszi, és expressz tovabbítja a rendszergazdának.

8. Ha este az otthoni gépeden a hibaüzenet azt mondja, hogy nincsen vonal, telefonálj a rendszergazdának, értünk mi a telefonvonalakhoz is, sőt távolról is meg tudjuk javítani.

9. Ha a rendszergazda azt állitja, hogy a monitorban nincsen festékpatron, te csak bizonygasd, hogy márpedig van, és azonnal cserélje ki, mi imádjuk az ilyen szócsatákat.

10. Ha a rendszergazda azt ígéri, hogy azonnal jön megnézni a gépedet, akkor sóhajtozva kérdezd meg, hogy "nála hány hétig tart az azonnal", hiszen imádja, ha így motiválják munkavégzésre.

11. Ha a nyomtatód nem nyomtatja ki a dokumentumodat, akkor ismételd meg a printelést legalább hússzor, hiszen van, hogy a fekete lyukak csak úgy elnyelik a printer elől a biteket.

12. Ha a printer a húszszori ismétlés ellenére sem nyomtatja ki a dokumentumot, akkor küldd el a cég mind a negyven printerére, egyik majd csak kinyomtatja!

13. Még véletlenül se tanuld meg a berendezések helyes nevét, mi pontosan tudjuk, hogy mit értesz az alatt, hogy ez a herveli nem működik.

14. Sose használd a program beépített helpjet, az úgyis csak az agyatlanoknak meg a hülyéknek lett írva.

15. Ha az egér madzagja zavarja a billentyűdet, akkor tedd bátran a monitor talpa alá, az egér vezetéke minden további nélkül ki kell bírja a monitor 20 kilós súlyát!

16. Ha a szóköz billentyűd nem működik, nyugodt szívvel hibáztasd a tegnapi explorer verziófrissítést.

17. billentyűzet egyenesen imádja a süteménymorzsákat, és a Coca-Colát!

18. A rendszergazda magyarázataira nyugodtan mondjad, hogy "nem értek egy szót sem ebből az egész számitástechnikai hülyeségbol", mi imádjuk, ha a szakértelmünket hülyeségnek nevezik!

19. Ha a printerben kifogy a festékpatron, akkor hívjad a rendszergazdát, ugyanis a cseréje olyan nehézkes és szakmai felkészültséget kívánó munka, hogy a Hewlett Packard is csak azoknak a mérnököknek ajánlja hozzákezdeni, akiknek megvan a doktorátusuk kvantumfizikából.

20. Ha a számítógéped elromlik, akkor a titkárnőddel telefonáltass nekünk, szerintünk a Te géped hibájáról élvezet egy olyan személlyel csevegni, akinek fogalma sincsen róla, hogy mi nem működik.

21. Ha e-mailen keresztül kapsz egy 30 Mb méretű (hatalmas) videofilmet, akkor feltétlenül küldd el a cég összes mail címére, csatolt fájlként. Nekunk bizony hatalmas tárolókapacitásunk van, s az sem zavar senkit, hogy a hálózat ettől lelassul!

22. Ha valami technikai kérdésed van, akkor semmi esetre se jegyezd meg a választ, hanem kérdezd meg újra minden alkalommal, legalább 10-szer egy héten belül.

23. Mivel a rendszergazda úgyis annyira elfoglalt, így inkább állj neki magad megjavítani a gépedet, nekünk külön öröm a Te baklövéseidet javítgatni, s közben azon tűnődni, hogy mi okozhatott ilyen jelenséget.

24. Soha ne ismerj be semmit, a legjobb védekezés azt mondani, hogy "egyszer csak elsötétült a képernyő."

Erős tartalom az biztos és nem árt megfogadni, főleg ha jóban akarsz lenni velük. Ez utóbbi azért sem árt, mert ha valami gondod van akkor tudnak segíteni és nem ilyen mondatokkal ráznak le:

-A wireframe-ek alapján kell konkatenálni a valós idejű webes alkalmazást.

-A http requestek számának csökkentése érdekében nélkülözhetetlen cache-elni a szinkron működésű frameworköt.

-Titkosított kapcsolaton keresztül javasolt hash-elni a kliensoldali linkert.

Igen, felsimerted ezek bizony bullshittek. Rendszergazdáink megnyugattak, hogy nem azzal telik az estéjük, hogy ilyeneken agyaljanak, hanem az egyik kedvenc oldalukról az IT bullshit generátor oldalról halászták őket.

Nem is zavartuk tovább őket, mert úgy tűnt, ahogy húzzuk az idejüket a gépeink egyre rosszabbúl teljesítenek..., úgyhogy KÖSZI SRÁCOK NAGYOK VAGYTOK!!!!!!