Nagyobb fizut tehetnek zsebre a fiatalok

18/03/20 kedd
ujnemzedek.hu
A 19-29 éves fiatalok több mint fele már rendszeres jövedelemmel rendelkezik, viszont minden harmadik fiatalt a családja is támogat anyagilag. Lássuk, miket tudhatunk meg még a K&H ifjúsági indexéből.

A rendszeres fizetésből gazdálkodó fiatalok fele úgy véli, hogy 2017-ben több fizetést kapott, mint egy évvel korábban sőt, a többség azt is kiemelte, hogy a 11-20 ezer forintos emelés volt a leggyakoribb. 

A fizetéseket évek óta tornázzák felfelé és a 2017-es KSH adatok szerint a kedvezményeket nem számítva, a nettó bérek például 12,9 százalékkal nőttek. Ez a béremelkedés legfőképp a 19-29 éves korosztályt érintette, bár a fő- vagy mellékállásban dolgozó fiatalok csak fele nyilatkozott pozitív változásról.

group friends laughing people man woman male female sunglasses happy sunset
Forrás: Stocksnap

A szülői támogatás nagy segítség még mindig!

A legtöbb fiatal (53 százalék) főállásban dolgozik, onnan kap fizetést is. Viszont a szülői támogatást sokan, a fiatalok 30 százaléka igényli. Az államtól kapott pénzügyi támogatás csak nagyon kevesen, a fiatalok 19 százaléka veszik igénybe. Ettől többen szereznek mellékállásból, alkalmi munkából keresetet, ezek aránya pedig 25 százalék.

A szülők fizetése is változott, viszont a legtöbben gyermekeiket is támogatják

A megkérdezett fiatalok válaszaiból az derült ki, hogy javulni látják szüleik anyagi helyzetét. A fiatalok 18 százaléka nem tudott véleményt mondani, ellenben 33 százalékuk szerint nőtt a szülők bére. A fizetések csökkenéséről csupán csak 7 százalékuk számolt be, 42 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy nem változott semmit a szülei anyagi helyzete. Érdekes tény az is, hogy a fiatolok 30 százaléka a szülőktől rendszeresen kap támogatást, ez a 19-25 éveseknél 44 százalékos arány.