Mikulás around the world: van, ahol simán hipszter az öreg szakállas

17/12/05 kedd
ujnemzedek.hu
December hatodika reggelén minden gyerek csekkolja a cipőjét, hogy mit hozott idén a Mikulás. Na de hogy van ez a világ többi pontján?

A legelső Mikulás története:

A Mikulás névadója isz. 3. században, Kis-Ázsiában élt Myra városában, eredeti neve Szent Miklós püspök volt. Miklós esténként a várost járta, beszélgetett az emberekkel és segített neki, ha tudott. A legenda szerint a városban három hajadon lány élt, akik nem tudtak férjhez menni, mivel nem volt hozományuk. A püspök erről tudomást szerzett és következő este egy kendőben aranypénzt rejtett, majd bedobta a lányok ablakán, majd ugyan így cselekedett a következő két évben is, hogy mindegyik lánynak legyen elég hozománya. Második alkalommal a lányok meghallották az ablak alatt matató embert, és rögtönk kiszaladtak, de már csak egy piros ruhás embert láttak távolodni. A harmadik alkalommal felismerték az adományozó kendőjét, így onnantól Miklós a névnapján nyíltan adományozott és segített a rászoruló gyerekeken. Ő maga gazdag családból származott de hamar árva lett. Miután pap lett belőle, minden vagyonát arra használta, hogy segítsen az elesett embereken. Ebből a történetből ered a Mikulás legendája. 


Forrás: Stocksnap

Na, de hogyan várják és kit a világ országaiban? 

1. Finnország

A 20. század elején egy rádióműsorban mesélték el először a finn Mikulásról. A történet szerint az igazi Mikulást Joulupukkinak hívják és Lappföldön, egész pontosan a Fül-hegy gyomrában lakik. Itt él feleségével és segítőivel a manókkal - együtt dolgoznak egész évben, készítik az ajándékokat a gyerekeknek. 1985-ben Napapiirit Mikulás faluvá avatták, mivel itt fordul meg legtöbbször a szakállas öreg. Hogy miért? Mert itt van az ő hivatalos irodája és postahivatala, ami egész évben várja a gyerekek leveleit. Sőt, weboldala is van, ahová bárki írhat neki és kérhet egyedi ajándékot is, mondjuk egy személyre szabott videoüzenetet a Joulupukkitól! 

2. Oroszország

Itt Djed Moroznak hívják a Mikulást, lefordítva Fagy Apónak. Ő Újévkor érkezik trojkán, piros vagy kék hímzett kabátot és szőrös kucsmát visel, kezében pedig óriási vándorbot. Neki is van segítője Sznyegúrocska vagyis Hópelyhecske szemléjében, aki ezüst vagy hófehér ruhát visel. Ők ketten hozzák az ajándékokat, amit nem a cipőkbe rejtenek, hanem az ablakokba - így nem kell a kéményen keresztülmászniuk. 

3. Amerika és Kanada

Itt Santa Claus hozza el az ajándékokat. A vidám, kedves, és pukkancs, nagy szakállú öreg úr minden mondatát HO-HO-HO! felkiáltásslk kezdi. Ruhatára piros kabátból és nadrágból áll, amit fehér szegély díszít, ehhez társul még egy pár fekete csizma. Szánnal érkezik, amit rénszarvasok húznak: szarvasai közül a legismertebb a világító, piros orrú Rudolf, akit a Santa Claus azért vett maga mellé, mert testvérei kicsúfolták. Érdekes tény vele kapcsolatban, hogy az ő alakja egy vers illusztrációja kapcsán született. A 19. század végén Clement Clarke Moore "Szent Miklós látogatása" című alkotásához készített rajzot Thomas Nast a Harper's magazinba. Azóta él ez a kép az emberek fejében és fantáziájában Santa Clausról és szarvasairól. 

christmas lights bokeh santa claus toy decoration ornament
Forrás: Stocksnap

4. Anglia 

Karácson Apó, vagyis Father Christmas érkezik az ajándékokkal és hasonlít az amerikai Mikulásra: Piros kabát, piros nadrág, fekete csizma és nagy szakáll jellemzi. A viktoriánus korban még zöld és barna kabáttal is ábrázolták, de mára már egységes pirosban érkezik ő is, ahogy a többi Mikulás a világ minden pontján. Hozzá egész különleges módon érkeznek meg a gyerekek levelei: a megírt kívánságokat egy borítékba zárják, majd bedobják a kandallóba, ahonnan egyenesen az Északi sarkra repülnek a kívánságlista. 

5. Olaszország

Ők kicsit kilógnak a sorból, mivel hozzájuk nem Mikulás, hanem a Jóboszorkány érkezik, ráadásul nem szánon, hanem seprűn. Olasz nevén Strega Buffana karácsony másnapján jön el, rengeteg ajándékot hoz a jó gyerekeknek, akik meg rosszak voltak, csak szenet kapnak. 

6. Ausztrália 

Mivel náluk nincs karácsonyi hó, az ő szánját nyolc fehér kenguru húzza. A mindig vidám és kedves idős úr elhalmozza ajándékokkal a gyerekeket. 

7. Japán

Az ő Mikulásuk igazán különleges: úgy tarják, hogy a feje hátsó részén is van szeme, így minden gyereket lát és tudja róluk, hogy viselkedtek az évben. A japán neve Hoteiosho, ami Ajándékot Hozó Istenséget jelent. Külsőre nem épp a szokványos Mikulások sorát erősíti, ő inkább egy vidám, piros ruhás szerzetesre hasonlít. 

8. Németország

A német Mikulás külsőleg olyan, mint a legtöbb európai társa, eredeti neve pedig Weichnachtsmann az az Karácsony Apó. Az ő segítője Knecht Ruprecht, aki a rossz gyerekek büntetéséért felel, külseje egy ördögöt ábrázol, teste pedig tele van szőrrel. Gyakran használják őt a gyerekek fegyelmezésére is: Ha nem leszel jó gyerek, Ruprecht eljön érted, beletesz a zsákjába és elvisz! - Brrrrr, azért ez elég rémisztő! 

9. Hollandia

A holland Mikulás érkezése óriási ünnep a gyerekeknek, hiszen ő konkrétan partra száll! A neve Sinterklaas és Amerigo nevű fehér lován járja be az országot, hogy minden kikészített cipőcskébe ajándékot vigyen. A gyerekek répát és vizet készítenek a cipőjük mellé, hogy Sinterklaas lova enni és inni tudjon, míg gazdája az ajándékokkal foglalatoskodik. A segítők szerepét feketére festett, de egyáltalán nem rémisztő Fekete Péterek töltik be, ők is kisebb ajándékokat hoznak. 

10. Magyarország

Hozzánk is Lappföldről érkezik a kedves és jóságos Mikulás,  de nem volt ez mindig így! A 18. század végéig egy nagyon zord kép alakult ki róla, hiszen nem csak jutalmazott, de büntetett is: a korabeli feljegyzésekből kiderül, hogy lánccsörgéssel érkezett, hogy félelmet keltsen a rossz gyerekekben. Manapság jóval kedvesebb emlékeink vannak a Mikulásunkról, akik krampuszokkal érkezik, akik virgácsot hoznak a rossz gyerekeknek. 

11. Norvégia

A hagyományos norvég Mikulás, eredeti nevén Julenisse, térdnadrágot, kézzel kötött harisnyát, norvég pulóvert és házi szövésű kabátot visel, az  egyik kolléga kapásból rávágta: hipszter. Részünkről ez már rajta is ragad. A norvég házakban Julenissének jut az asztalfő, és egy megágyazott ágy is jár neki. A karácsony hagyományos itala Norvégiában az akevitt (akvavit) néven ismert, köménnyel fűszerezett szesz. Nevének eredete a latin aqua vitae – „az élet vize”.

12. Svédország

Karácsony reggelén a templomok égő gyertyákkal várják az embereket. Az ünnepi menü: hering és barna bab. A jó gyerekeknek a Mikulás vagyis Jultomten, egy manó segítségével osztja szét az ajándékokat.

A világ minden táján másképp nevezik a szakállas öreget:

 • A németeknél a Weihnachtsmann - szó szerinti fordításban Karácsonyapó a neve.
 • Az angoloknál Father Christmas.
 • A franciáknál Père Noël.
 • Amerikában a magyar elnevezéssel rokon, Szent Miklósnak megfelelő Santa Claus.
 • Svédországban a Jultomten manó hozza az ajándékokat.
 • Dániában a Julemand, a Karácsonyember látogat és Grönlandon lakik.
 • Az "igazi" Télapó, Joulupukki Finnországban, a Lappföldön lakik.
 • Hollandiában a „Sint(er) Klaas”-nak nevezett Mikulás fehér lovon jár.
 • Olaszországban vízkeresztkor egy nő, La Befana az ajándékozó.
 • A spanyol kisgyerekek a napkeleti bölcsektől (Háromkirályok: Los Reyes Magos) vagy a Télapótól (Papá Noel) várják az ajándékot.
 • Portugáliában ilyenkor Télapó és Karácsonyapó is dolgozik.
 • Szlovéniában Dedek Mraz a Télapó neve.
 • Mexikóban Niño Dios a kis Jézus ajándékoz
 • Costa Ricában és Kolumbiában El Niño, a Jézuska veszi az ajándékokat,
 • Brazíliában és Peruban a Papa Noel a Karácsonyapó.
 • A hideg Oroszországban ilyenkor Gyed Moroz, a "Fagy Apó", illetve a Fagyok Nagyapja ajándékoz, aki Babuskával és unokájával Sznyegurocskával "Hóleány" jár.
 • Lengyelországban a Święty Mikołaj látogatja meg a gyerekeket.

Forrás: bienwikipédia