Ilyen megható sztorival még nem győzött természetfotó világversenyen

18/03/07 szerda
ujnemzedek.hu
A kis gorilla éppen átöleli megmentőjét - a kép 50 ezer fotó közül lett az első.

A brit Természettudományi Múzeum éves természetfotós pályázatán összesen 50 ezer fotóval neveztek.A gyűjteményből a múzeum kiválasztott 24 fotót, amit közönségszavazásra bocsátott. Több mint 20 ezeren szavaztak, és végül Jo-Anne McArthur fotója lett a győztes.

A képnek nem mindennapi sztorija van. A helyszín Kamerunk, ahol a képen látható Pikin és több más gorillakölyök anyját orvvadászok mészárolták le. Hajszálon múlt, hogy Pikint is megölték, de egy majmok megmentésével foglalkozó szervezet, az Ape Action Africa az utolsó pillanatban kiszabadította az állatot, így megmentette az életét. Pikint annyira felzaklatták az események, hogy az állatmentőknek nyugtatólövedékkel kellett elkábítaniuk, amíg átszállították a menhelyre. 

A kis gorilla azonban még azelőtt magához tért az autóban, hogy megérkeztek volna. Az állat ekkor megmentőjére, Appolinaire Ndohoudoura nézett, és hálás mozdulattal átkarolta a nyakát. A fotó ezt a pillanatot ábrázolja, a készítője ugyanis a kocsi anyósülésén utazott. 

Az állat sajnos azóta belehalt a sérüléseibe. "Amikor Pikin meghalt, nagyon nehezen tudtam túltenni magam rajta. El akartam őt felejteni, mert annyira fájt a halála. De most már tudom, hogy valójában sosem hagyott el engem, mindig itt van a szívemben" - mondta megrendülten a kép készítője, Jo-Anne McArthur a kis gorilla halála kapcsán. 

Még néhány kép a döntősök közül:

Forrás: mymodernmet.com