Ezt a 10 kutyafajtát szeretik legjobban a magyarok

18/10/09 kedd
ujnemzedek.hu
A német juhász, a puli és a tacskó mellett, amelyek szintén ott vannak a listán, talán meglepő, melyik fajta a legnépszerűbb.

Hazánkban a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége állítja ki a nemzetközileg elfogadott törzskönyvet a fajtatiszta kutyák számára, amely azt igazolja, hogy az adott eb:

 • szüleivel azonos fajtába tartozik, 
 • származási lappal rendelkező szülőktől származik,
 • amelyek rendelkeznek a szükséges küllemi vizsgálatokkal,
 • egészségügyi szűrésekkel
 • és munkában elért eredményekkel.

A MEOESZ-től kapott adatok alapján a Dívány összeállította a hazai kedvencek top 10-es listáját. Érdekesség, hogy a legnépszerűbb fajta a francia bulldog, annak ellenére is, hogy emberi horkoláshoz hasonlóan szörcsögnek alvás közben. A listára felkerült a rendkívül okos és jól képezhető border collie vagy épp a "klasszikus kedvencnek" mondható szálkás szőrű tacskó is. 

A legnépszerűbb kutyafajták Magyarországon

 1. francia buldog
 2. rövid szőrű magyar vizsla
 3. német juhászkutya
 4. buldog
 5. border collie
 6. cane corso
 7. amerikai staffordshire terrier
 8. szálkás szőrű tacskó
 9. puli
 10. bichon havanais

Mi, magyarok odavagyunk a kutyákért

Cofidis pénzintézet legutóbbi felmérésére szerint, Magyarországon az emberek 33 százaléka tart kutyát otthonában - vagyis több mint 3 millió magyarnak van otthon kutyája. A kutatásból az is kiderült, hogy az Alföldön található a legtöbb kutyás gazdi, ahol a háztartások 45 százalékának van kutyája.

A városokat tekintve az emberek 33 százaléka tart kutyát, míg a községekben 45 százalékra nő ez a szám. A fővárosban kicsit kevesebb arányaiban a kutyatartó: a budapestiek  22 százalékának van kutyája.

A felmérés szerint a diplomások és a legnagyobb jövedelműek az átlagosnál ritkábban, a középkorúak viszont gyakrabban tartanak kutyát.

Jó hír, hogy a menhelyre került kutyák örökbefogadásán sokan gondolkodnak. 

Forrás: Cofidis