Elképesztő építmények a világból, amikről tuti nem hallottál

18/08/14 kedd
ujnemzedek.hu
Bámulatos, mire képes az ember, ha egy kicsit nekidurálja magát.

Az ember egy barom, az ember tönkreteszi a környezetet, de úgy, hogy már a szívószálat is be kell tiltani, sőt, ott tartunk, hogy üvegházat csinálunk a Föld bolygóból. De ennyi? Tényleg csupán ennyi lenne az ember - egy szemetelős, nemtörődöm marha? 

Itt van pár építmény, ami talán utal arra, hogy nem, azért többet tudunk ennél. 

Ez itt a világ leghosszabb tengeri hídja: egy ötezer pilléren álló, 42,5 kilométer hosszú, 8 sávos monstrum, a Jiaozhou Bay Bridge​ Kínában. NEGYVEN KÉT KILOMÉTER.

A Gotthárd-alagút (németül Gotthard-Straßentunnel, olaszul Galleria del San Gottardo) Svájcban található. Az Alpokon átkelő Zürich–Milánó útvonal részét alkotja, mely Európa egyik legforgalmasabb közlekedési útvonala. A világon a második leghosszabb közúti alagút, hossza közel 17 km, Göschenent és Airolót köti össze. Az A2-es félautópálya halad át rajta.

Ez meg itt a világ legnagyobb egytányéros rádiótávcsöve, az 500 méter átmérőjű Aperture Spherical Telescope. 2002 óta vadászik a földönkívüliekre. Ára 1,2 milliárd jüan (51,2 milliárd forint).

 2014-ben adták át Dél-Afrikában a Jasper napelem-farmot, amely csaknem 180.000 MWh-t termel évente, így 80 ezer otthont tud ellátni energiával. ÉS MEKKORA!

A Dubajban épülő Mall of the World 2029-ben nyílik meg -  a hírek szerint ez lesz a világ legnagyobb kupolás szerkezete. Kb. lesz benne minden, MINDEN IS, sőt: akkora hodályról van szó, hogy saját közlekedési hálózattal rendelkezik majd.

Kína és Nigéria 11 milliárd dollárért Lagos és Calabar között egy partmenti vasútvonalat épít ki, melynek a teljes hossza 1400 kilométer. Állítólag idén már átadják.

A londoni metróprogram meg épp a legnagyobb építési projekt Európában:  10 új vonalat és 30 már meglévő állomást köt össze vadonatúj alagutakkal. 2020-ra állítólag kész.

A Itaipu Dam vízerőmű Brazília és Paraguay határán épült, és 89.5 TWh energiát termel. Ez Paraguay energiaellátásnak 75%-át biztosítja.

Ez pedig egy 25 milliárd dolláros terv projektképe: Norvégia a Sogne-fjord  aljába készül egy víz alatti alagutat építeni.

A képek forrása ide kattintva elérhető.