Bemelegítés a fagyos napokra: ezek a világ kedvenc bögrés forróságai

17/12/07 csütörtök
ujnemzedek.hu
Megérkezett a december és vele együtt a kötött pulóverek, a csizmák, a puha takarók és bizony: a forró italok is. Megnéztük, hogy a világ különböző pontjain, milyen finomságokkal melegítik át magukat az emberek.

1. A svéd glögg

A svédek Glögg nevű itala egész biztos felmelegít az esős és hideg napokon. 


Forrás: sweden.se

Elkészítés és hozzávalók:

2 egész fahéj, 12 egész szegfűszeg, 2 ek reszelt gyömbér, 1 ek kardamonmag, 3 mandarin héj, 2 dl mazsola, 1,5 liter vörösbor, 2-3 dl pálinka, 2-3 dl cukor - ezek az alapanyagok. Az össze fűszert áztasd a pálinkába 1 napig, majd melegítsd fel a vörösbort, és keverd hozzá a pálinkába áztatott fűszereket (pálinkával együtt). 

2. Kolumbiai Canelazo


Forrás: ba-bamail

Az összetevőket nézve a karácsonyi ízek mindenképp megjelennek az italban. Az pedig még szimpatikussá teszi, hogy minden hozzávalót csak össze kell dobni és felforralni. 

Elkészítés és hozzávalók:

Aguardiente (desztillált rum), gyümölcslé (narancs, naranjillo vagy maracuja), víz, barna cukor, citromlé, fahéj, szegfűszeg - csak erre lesz szükséged. Összefőzöd őket, akár egy forralt bort. 

3. Ausztrál Wattlecino

Hogy mit kell tudni a Wattlecinoról? Koffeinmentes, íze, mint a csokoládénak, ráadűsul a hagyományos kávé keserűség nélkül. 


Forrás: destinations

Elkészítés és hozzávalók:

7-10g (1-2 evőkanál) őrölt akácia mag és 200 dl tej - most jön a varázslat! Kávéfőző gépben vízzel főzd le az őrölt akáciamagot úgy, mintha sima kávét készítenél. Melegítsd fel a tejet egy pohárban, és ha már forró, egy kicsit habosíts rajta. A kész tejet öntsd rá az akácia főzetre, majd ízlés szerint habbal tudod ízesíteni. 

4. Masala Chai, Indiából

A chai tea édes, fűszeres ital, fahéjjal, szegfűszeggel, kardamonnal, gyömbérrel és borssal ízesítve. Lényegében a Masala Chai egy fekete tea fűszeres ízesítéssel, amelyet édes tejjel kevernek össze. 

masala chai tea
Forrás: billi

Elkészítés és hozzávalók:

2 cm gyömbér, 2 cm-es fahéjrúd, 4 egész feketebors, 3 szegfűszeg, 3 kardamomhüvely, 1 ek indiai fekete tea, 250 ml tej és 3 ek cukor. A Masala Chai elkészítése kicsit bonyolultabb, mint az előző italoké, de a végeredmény szintén fantasztikus lesz! A gyömbért szeletet pirítsd meg, minden oldalára kb 1 percet szánj. Ezután a gyömbért és a fűszereket dobd bele egy mozsárba és durvára törd össze őket. Ha ez kész, a fűszereket és a teát egy liter vízbe tedd bele és forrald fel. Ha felforrt, hagyd állni 3-4 percig és adagold bele a cukrot, jól  keverd el, majd szűrd le. Ezután szükség van egy kis kézügyességre, mivel az elkészült italt át kell önteni egy másikba edénybe, hogy habossá váljon. 

5. Eggnog, Észak-Amerikából

Ez az édes, krémes ital mindenki számára kedvencként van számon tartva az USA-ban és Kanadában is. A hálaadás idejétől egészen a karácsonyi szezon végéig fogyasztják.

Elkészítés és hozzávalók: 

6 db tojássárgája, 7.5 dl teljes tej, 70 g cukor, 1 csipet só, 1 db vanília, szerecsendió ízlés szerint, 2.5 dl habtejszín, 2 dl whiskey - az elkészítést pedig Mautner Zsófia mutatja! 

6. Feuerzangenbowle, Németországból

A Feuerzangenbowle egy népszerű ital az ünnepek idején Németországban, elkészítése rendkívül látványos, de azért nem árt vigyázni vele! 

Feuerzangenbowle 13320
Forrás: destinations

Elkészítés és hozzávalók:

2 l vörösbor, 5 dl narancslé, 1 narancs, 1 citrom, 1 rúd fahéj, 6 szegfűszeg, 4 csillagánizs, 1 cukorsüveg, 3,5 rum - ez is egy picit hosszadalmasabb recept, de megéri elkészíteni. 

A narancsokat szeletekre vágjuk, a citrom héját pedig vékonyan lekanyarintjuk, majd félretesszük őket. A meghámozott citromot kifacsarjuk, mert a levére lesz szükségünk, majd a vörösbört egy lábasban melegíteni kezdjük. A gyümölcsök levét beleszürjük a borba, majd tovább melegítjük. Végül a fűszereket is beletesszük és hagyjuk ázni őket. Ezután jön a neheze: a borkeveréket állítsuk egy edénymelegítőre. A narancsszeletek és a citromhéjak mehetnek a kiválasztott pohárba. Egy kevés rumot tegyünk egy merítőkanálba, egy hosszú gyufával gyújtsuk meg, és amíg ég, öntsük a cukorsüvegre. A maradék rumot ezután öntsük a kanálba, és öntsük az égő cukorsüvegre. Mielőtt elfogyasztjuk, keverjük át alaposan. 

Forrás: Billi, destinations,