A legmenőbb magyar fotók a vízről

16/11/23 szerda
ujnemzedek.hu
Kiállítás nyílt a víz ünneplésére a BWS és a Mai Manó Ház közös szervezésében. A hazai természetfotózás elismert alakjai mutatják be legjobb műveiket a témával kapcsolatban: a fotókiállításon 26 díjnyertes fotós 41 alkotása szerepel. A képek a legkülönbözőbb perspektívából mutatják be a víz változatosságát és szépségét.

Az „A Víz összeköt” című pályázatot a Capa Központ hirdette meg a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 kapcsán együttműködve a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériumával. A nyertes művek a Mai Manó Ház Galériájában mutatkozik be egy csoportos kiállítás alkalmával, amely ingyenesen megtekinthető 2016. október 18. - november 27. között minden hétköznap 14-19 óra között, illetve hétvégén 11-19 óráig.

„A 26 hazai természetfotós stílusa és indíttatása különböző. Sokszínűek és változatosak – éppúgy, mint ennek a tárlatnak a témája, a víz. Ezért a képeiket sem rendeztem keretek közé, szorítottam fejezetekbe. Úgy válogattam őket, hogy szabad párbeszéd alakulhasson ki a művek között. 41 fotográfia: beszélgessen csak egy harmatcsepp a tengerrel, a jég a párával, belvíz az óceánnal, molnárka a cápával, a tenger mélye a magas heggyel, hazai táj a külföldivel, lila csepp a zölddel, sarkvidéki jég a trópusi záporral, érintetlen zug az urbánnal. Kicsi a naggyal, digitális az analóggal, összefüggő az összefüggéstelennel, hogy két kép láttán kialakuljon egy harmadik is a szemlélő gondolataiban. Beszélgessünk csak a vízről, mutassuk meg, ami olykor láthatatlan. Minél többen, minél többet. Ezáltal talán beleég a retinákba, és messzebbre eljut a végső üzenet is: tiszteljük, csodáljuk és szeressük kék bolygónkat” - nyilatkozta Radisics Milán. 

ws001.jpg
Fotó: Mészáros András: Elvadult mályvabokor virágszirmán megmaradt vízcseppből kortyol egy hangya a Dinnyéshez közeli erdős területre lezúduló heves nyári zápor után. Forrás: Mai Manó Ház

ws003.jpg
Fotó: Gergely József: A halágyat elzáró hálón pihen egy szürke gém a vajdasági Nagykanizsa melletti Kapitány-rét halastaván. Forrás: Mai Manó Ház

ws009.jpg
Fotó: Radisics Milán: Ez a légy a harmatcseppek füzérétől csillogó pókhálló alatti víztükröt választotta reggeli tisztálkodása és nyújtózása helyszínéül az erdélyi Mohos-tőzegláp egyik tószemében. Forrás: Mai Manó Ház

További fotók ide kattintva. 

Az elmúlt hat évben nagy mértékben csökkent a városban élő felnőtt magyar lakosság érdeklődése és érzékenysége a helyi, valamint a globális fenntarthatósági problémák iránt – derül ki a WWF Magyarország szeptemberi közvéleménykutatásából, melyben 500 főt kérdeztek meg ezzel a témával kapcsolatban. A válaszadók véleménye alapján továbbra is az ivóvizek és a természet védelme érdekli leginkább a 18 és 59 év közötti korosztályt, de a klímaváltozásért kevesebben aggódnak, mint 2010-ben. A lakosság 42 százaléka nem nagyon érdeklődik a fenntartható fejlődés iránt és szociális érzékenysége is alacsonynak mondható. Ehhez képest a lakosság 16 százaléka vallja, hogy aktívan foglalkoztatja a természet- és környezetvédelem, ez a réteg mutat jelentősebb szociális érzékenységet. Az állatvédelem iránt további 21 százalék érdeklődik. - olvasható a csalad.hu cikkében.

A szlovén parlament alkotmányba foglalta az ivóvíz hozzáféréséhez való alapvető jogot. A 90 fős parlament módosította az alkotmányt, miszerint mindenkinek joga a van az ivóvízhez, mert a vízkészletek közjavak és az állam fennhatósága alá tartoznak, a fenntarthatóságuk pedig prioritás, ezért nem privatizálható. Miro Cerar szlovén miniszterelnök kijelentette, hogy a népességnövekedés és az éghajlatváltozás miatt a különböző vállalatok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak ezen létfontosságú termék iránt. A szlovén vízkészletek védelme ezért elengedhetetlen. - írja az ecolounge.hu.