8 milliomos, aki válogatott marhaságokkal szerezte a vagyonát

18/03/13 kedd
ujnemzedek.hu
Kőgazdag nem csak megfeszített munkával vagy vagyonos szüleinek örökségéből lehet valaki - hanem például egy krumpli lefotózásával vagy online, élőben közvetített zabálással is.

1. Vacsora online közvetítve a Youtube-on

Dél-Koreában mára szinte nemzeti sport lett a mukbang, vagyis amikor valaki egy webkamera előtt ülve, élőben közvetíti, ahogy jóízűen elfogyasztja a vacsoráját. Ennek a műfajnak természetesen már megvannak a saját sztárjai is. Például Park Szu-jion (művésznevén: The DiVa), aki havonta átlagosan 9400 dollárt, azaz nagyjából 2,6 millió forintot keres a nagy nyilvánosság előtt, élőben közvetített falatozással. De a hyuneeEats művésznéven futó ifjú hölgy sem panaszkodhat, hiszen hasonló havi bevétele van az online zabaközvetítésekből. 

2. A pulcsit 150 forintnyi dollárért vették, és több mint 10 milliónyiért adták el

Sean és Nikki McEvoy nem sejtette, milyen különleges ruhadarab került a birtokukba, amikor 58 centért (kb. 150 forintért) megvettek egy kapucnis pulcsit egy használtruha-boltban. Az HBO-n nézek egy ismeretterjesztő filmet, amikor feltűnt nekik, hogy a 20. század legendás amerikaifutball-játékosa, Vince Lombardi pont ugyanilyet visel az archív felvételeken. Mikor ellenőriztették, kiderült, hogy a pulcsi tényleg Lombardié volt. Ezek után nem csoda, hogy 43 020 dollárt, vagyis majdnem 11 millió forintnyi pénzt kaptak érte egy árverésen

3. 14 milliót gyűjtött össze a Kickstarteren - krumplisalátára

Zachary Brown egy vicces kedvű amerikai srác poénból elkezdett pénzt gyűjteni, hogy megfinanszírozza a krumplisalátáját. Mindent úgy csinált, ahogy a profi közösségi finanszírozású projekteknél szokás, csak a cél volt nevetséges. Nem is számított többre 10 dollárnál, ám a dolog sokkal (!) jobban sikerült a vártnál. Végül csaknem 7000 támogatótól összesen 55 492 dollárt (kb. 14 millió forint) kalapozott össze virtuálisan.

4. Egy screenshotért 23 millió forint

"A művészet egykor becses dolognak számított.
Ma már bármi lehet művészet.
Ez a poszt is művészet."

A kép valójában egy screenshot, ami egy, a 4chan.com-ra írt kommentről készült. Ezt rakta ki az xhacker02 felhasználónéven futó illető az Ebayre. Ahol 90 900 dollárt (!) - vagyis több mint 23 millió forintot - fizetett érte valaki. Hát ez szerintünk is művészet!

5. Homer Simpson-formájú ragasztócsepp csekély 60 millióért

Az angol Christopher Herbert nagytakarítást és selejtezést tartott az otthonában, amikor egy megszáradt ragasztócseppet is talált. Mielőtt kidobta volna, feltűnt neki, hogy a ragasztócsepp hasonlít Homer Simpsonra a Simpson családból. Gondolt egyet, és az Ebayen meghirdette a Bart Simpson-alakú ragasztócseppet. Ez pedig jó ötlet volt, mert őrült küzdelem kezdődött, egymást érték a licitek. Végül 239 ezer dollárért, azaz több mint 60 millió forintért vette meg egy szerencsés (sokak szerint inkább szerencsétlen) Simpson-rajongó.

6. A 250 milliós weboldal

Alex Tew az angliai Wiltshire-ben koptatta az egyetem padjait 2005-ben, amikor szenzációs ötlete támadt. Készített egy nem túl bonyolult weboldalt, ami pontosan 1 millió pixelből állt. Amikor ez megvolt, elkezdte reklámozni az oldalt azzal a szlogennel, hogy aki megvásárol 100 képpontot, az örökre beírja a (cége) nevét az internet történetébe. Tehát 100 pixel volt a minimum mennyiség, de persze többet is lehetett venni, és pixelenként 1 dollárba került a dolog. A weboldalt felkapták, és pár hét alatt elkelt az összes pixel. Alex tehát gyorsan keresett 1 millió dollárt, ami a mai áron kb. 253 millió forint. 

7. 250 millió - azért, mert felvett pár pólót

Oké, jó pár pólóról van szó... de akkor is! Egy újabb élelmes fickó, Jason Sadler a fejébe vette, hogy munka nélkül fog pénzt keresni - méghozzá sok pénzt. Persze, ez a betegség sokakat megtámad, neki azonban volt egy - első hallásra nem túl sokat ígérő - ötlete is hozzá. Konkrétan azt találta ki, hogy minden egyes nap felvesz egy reklámpólót, amelyen valamelyik híres vállalat neve, logója van, és kiposztolja a képet a Facebookra, meg ahová csak lehet. Először csak 1 dollárt kért a cégektől egy ilyen képért, de a dolog bejött, és ő egyre híresebbé vált az ötletével. Úgyhogy végül 5 év alatt nem kevesebb mint 1 millió dollárt keresett a pólóival. Sőt, olyan ismert lett, hogy dokumentumfilmet is forgattak róla. Szép volt, Jason - kár, hogy nem nekünk jutott eszünkbe...

8. Több száz millió forint - egy képért egy krumpliról?!

Kevin Abosch egy ír származású neves fotós, fotózta már az összes nagyágyút a Szilícium-völgyből, pl a Google-vezér Eric Schmidtet,  a Facebook ügyvezetőjét, Sheryl Sandbergent, vagy a Twitter első emberét, Jack Dorsey-t, de például Johnny Deppről is készített portrét. Egy képe úgy 150 ezer dollár körül mozog, ha valaki magáncélokra akarja használni, és félmillióba, ha kereskedelmiekre.

Oké, szóval Kevin egy gazdag ügyfelével borozgatott a párizsi műtermében, amikor az illetőnek nagyon megtetszett egy krumpliról készült kép. Kevin ugyanis előszeretettel fotózgatja hazája ikonikus növényeit, azaz a burgonyákat. Szóval a potenciális vevő azt mondta, hogy  neki márpedig kell ez a kép. Kevin pedig poénból benyögte, hogy 1 millió alatt tárgyalni sem hajlandó. Ekkor másik férfi igent mondott. 

A szóban forgó kép:

 

Studio Kevin Abosch (@kevinabosch) által megosztott bejegyzés,

A források megoszlanak a pontos összegről. Van, ahol 750 000 angol fontot (~263 millió forint), másutt 1 millió dollárt (~253 millió forint), és van, ahol 1 millió eurót (~312 millió forint) írnak vételárként. De bármelyik verzió is az igaz, Kevin Abosch biztosan nem járt rosszul.