10 történelmi személyiség meglepő titkai

18/05/16 szerda
ujnemzedek.hu
Kleopátra tényleg olyan szép volt? És valóban Newton fejére esett az alma? Nem lövünk le minden poént, sőt, a legjobbakért érdemes elolvasni a cikket!

Az alábbi tíz személyben közös, hogy a világtörténelem vagy a kultúra ikonikus alakjai, mindegyikük közismert - és elég sok tévhit él mindegyikükkel kapcsolatban. Vagy legalábbis olyan oldalukról ismerhetitek meg őket, ha elolvassátok a cikket, amit valószínűleg nem gondoltatok volna. 

Kleopátra, Egyiptom királynője - egyáltalán nem volt szép nő


Fotó: Pixabay

Valójában többen is uralkodtak már ezen a néven előtte, ő valójában VII. Kleopátra - de mivel mindenki mást elhomályosít a történelemben, ma is őt emlegetjük Kleopátraként. Rendkívül értelmes volt, amit például az is mutat, hogy legalább 9 nyelven beszélt. A politikához is értett, a mai napig népszerű alakja regényeknek és filmeknek, főleg Julius Cézárhoz és Marcus Antoniushoz fűződő viszonya kapcsán. Amiről még híres, az az, hogy legendásan vonzó, gyönyörű nő volt.

Csakhogy a történészek és korabeli ábrázolások szerint az egyiptomi királynő a legkevésbé sem volt szép. A megfejtés az, hogy a leírások szerint lenyűgöző vonzerővel bírt, minden szavából, mozdulatából áradt a szexepil, amivel bárkinek el tudta csavarni a fejét. Szóval külsőleg nem volt egy nagy szám - de ha megszólalt/megmozdult, nem volt olyan férfi, akit ne tudott volna meghódítani.

Ez magyarázhatja, hogyan csábított el két rendkívül fontos embert is a Római Birodalom éléről. Ugyanakkor a későbbi korok római szerzői nehezen tudták elképzelni, hogy mindez lehetséges lett volna úgy, hogy Kleopátra nem egy egzotikus szépségű végzet asszonya. Így a műveikben így ábrázolták, és ez máig érezteti a hatását.

William Wallace - se skót szoknya, se bőrpáncél, se kékre festett arc

William Wallace alakjkát ma legtöbben A rettenthetetlen című 1995-ös hollywoodi filmből ismerhetik. Ebben a Mel Gibson által megformált skót lázadó paraszti származású, aki skót szoknyában, bőrpáncélban, kékre festett arccal vezeti népét a brit elnyomók ellen. A film sok kritikát kapott ugyan a történelmi pontatlanságokért, de ezekről már jóval kevesebben tudnak, pedig az igazság korántsem ez.

Sir William Wallace ugyanis skót lovag volt, tehát nemesi származású, aki a lovagok korabeli viseletében, páncélban, sisakban vezette a lázadókat. Skót szoknyát, kiltet akkoriban még nem hordtak, az csak később jött divatba. A skót zászló kékjére hajazó arcfestés pedig jóval korábban, még a rómaiak ellen vívott harcok során jellemezte a helyi népeket.

Bonaparte Napoleon - nem is volt olyan alacsony

Bonaparte Napoleon Korzika szigetén született, és I. Napoleon néven lett Franciaország császára, meghódította fél Európát.  A világtörténelemben az egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett hadvezér, a hadvezetés máig élő hatalmas ikonja. Napóleon az elfoglalt területeken polgári törvényeket vezetett be, ezzel segítette a feudalizmus felbomlását, a modern, polgári államok létrejöttét.

Napóleonról az egyik legelterjedtebb vélekedés, hogy nagyon alacsony volt. Valójában csak egy megbízható adat van a császár testmagasságáról: a halálakor egy francia orvos mérte meg, az ő feljegyzései szerint Napóleon 5 láb 2 hüvelyk magas volt. Ez 157 centinek felel meg elvileg - csakhogy akkoriban a francia mértékegységek némileg eltértek az angolszászoktól. Ezt figyelembe véve viszont 169 centi jön ki - ez a pedig manapság sem számít kimondottan alacsonynak, akkor pedig pláne nem számított annak.

A császár törpeségéről szóló, máig élő hiedelmeket pedig leginkább az angoloknak köszönhetjük. A brit propaganda ugyanis szinte sulykolta, hogy a francia hadvezér nagyon apró termetű. Így próbálták meg ellensúlyozni a nimbuszt, ami kiépült körülötte, mint legyőzhetetlen háborús ellenfél körül. És az is igaz, hogy a csatatéren, a megtermett testőrei, emberei között, akiknél Napoleon valóban 1-2 fejjel kisebb volt, könnyen alacsony termetűnek lehetett nézni - de, mint látjuk: nem volt az.

Abraham Lincoln - a legerősebb amerikai elnök

Abraham Lincoln az USA 16. elnöke, 1860-ig, megválasztásáig ügyvédként és kongresszusi képviselőként dolgozott. Az amerikai polgárháborúban Északot győzelemre vezette és törvényileg eltörölte a rabszolgaságot. Mindezek mellett kiváló szónoki képességeiről is híres volt Mr. Lincoln, úgyhogy bizonyára mindenki előtt egy tipikus értelmiségi szobatudós könyvmoly képe jelenik meg.

Márpedig Abraham Lincoln 192 centi magas, és kitűnő erőben lévő ember volt. Indiana államban nőtt fel, ami akkoriban tipikus vadnyugati vidéknek számított. Bár gyerekként nem szerette a kemény fizikai munkát, kamaszként már belevetette magát. A pionírvidékek legfontosabb munkája az erdőirtás volt, így markos és képzett fejszeforgatóvá vált. De a birkózást is szerette, sőt, olyan jó volt benne, hogy 300 meccsből csak egyszer győzték le. Egyik beszéde alatt egy ellenzéki rendbontót állítólag saját kezűleg utasított rendre: mégpedig úgy, hogy felemelte, és közel 4 méterre hajította az illetőt. De a polgárháború alatt is bizonyította erejét, nem az a tipikus, a főhadiszállásról parancsokat osztogató hadvezér volt. Több feljegyzés van róla, ahogy maga is beszállt a munkálatokba, és a táborok, állások építése során több száz kilós köveket, farönköket cipelt.

Elvis Presley - imádta a fiatal lányokat

Az amerikai zenész, énekes gyorsan popikonná vált, már életében a rock and roll királyaként emlegették. Van azonban egy kevéssé ismert oldala a nagy Elvisnek: bolondult a kislányokért. És ezt tessék szó szerint érteni: kimondottan a kiskamaszokat, tiniket szerette, mivel valójában a világ egyik legvonzóbb híressége önbizalomhiányos volt. Így a tinikre bukott, akiknél semmiféle elvárástól vagy összehasonlítástól, pláne visszautasítástól nem kellett tartania.

Olyannyira így volt ez, hogy későbbi feleségét,  Priscilla Ann Beaulieu-t, akinél tíz évvel idősebb volt, a lány 13 éves korában ismerte meg - szépsége lenyűgözte a sztárt. Attól fogva egyre többet találkoztak. Elvis menedszere - egyébként Priscilla mostohaapja - figyelmeztette is a Királyt, hogy vigyázzon, hiszen Priscilla akkor még kiskorú volt.

Newton és az alma

Sir Isaac Newton angol fizikus, matematikus, csillagász, filozófus nevét legtöbben talán az általa megalkotott tömegvonzás elméletéről ismerik. Vagy még inkább az almáról, ami a fejére esett, és aminek hatására megvilágosodott a gravitáció mibenlétét illetően.

Csakhogy az az alma nem a neves fizikus fejére esett. Egyesek szerint a kertjében található almafa alatt ült, és figyelte a lehulló gyümölcsöket, vagyis a földre pottyanó gyümölcs indította el a gondolatfolyamot, ami aztán a gravitáció felfedezésében csúcsosodott ki. Voltaire például ezt írja: „Sir Isaac Newton a kertjében sétált, ekkor szőtte első gondolatait a gravitációelméletről, mikor látta, hogy egy alma lehull a fáról.” Tehát itt már nem arról van szó, hogy a fa alatt ült volna, de a Wikipédia szerint még ez is egy kiszínezett történet. A valóságban Newton valószínűleg a dolgozószobájából, az ablakból figyelte a fát és a lehulló gyümölcsöket.

Alexander Graham Bell - a siketek esküdt ellensége

Bármelyik kisiskolás kívülről fújja, ki volt Alexander Graham Bell. Ennek a zseniális feltalálónak köszönhetjük a telefont és egy korábban elképzelhetetlennek tűnő módszert, amin keresztül kapcsolatot létesíthetnek egymással az emberek.

Ennek fényében elég ironikusan hangzik, hogy ez a nagy ember egyben hithű siketellenes aktivista is volt. Bell elkötelezett képviselője volt az eugenetikának, ami szerint azok az emberek, akik valamilyen születési rendellenességgel jöttek a világra, nem szabad, hogy "megfertőzzék" az egészséges emberek génállományát. 

Bell szerint a siketek különösen nagy veszélyt jelentettek az egészséges társadalomra és fáradhatatlanul munkálkodott azon, hogy megvédje tőlük az emberiség egészséges tagjait. Azzal is megpróbálkozott, hogy kérvényezze: töröljék el és tiltsák be a jelbeszédet, ne foglalkoztassanak siket tanárokat az iskolákban és tiltsák be, hogy a siketek házasságot köthessenek. A legszörnyűbb mégis az a tény, hogy ő is pártolta a siketek sterilizálását. Mindennek egyetlen célja volt, hogy tönkretegye és felszámolja a siketek és nagyothallók kultúráját és közösségi értékeit, és arra kényszerítse őket, hogy alkalmazkodjanak egy olyan társadalomhoz, amelyik teljesen elutasítja és kitaszítja őket.

Tutanhamon - fenséges uralkodó helyett emberi roncs

Mióta 1922-ben Howard Carter felfedezte a sírját, Tutanhamon nevét gyakorlatilag mindenki ismeri. A nagy uralkodó személye egybeforrt az ősi Egyiptom hatalmával és gazdagságával.

Mégis, dacára a sok festménynek és ábrázolásnak, amelyek mind-mind tündökletesnek és káprázatosnak mutatják az erős és hatalmas uralkodót, valójában minden volt, csak nem az. A legendás fáraó csontvázán végzett vizsgálatokból egyértelműen kiderül az közel sem ennyire fényes valóság.

Mint oly sok belterjes uralkodó család esetében, itt is erőteljesen terhelt volt a vérvonal: Tutanhamon apja és anyja is testvérek voltak. Ennek eredményeképp a fiatal uralkodó egy rakat szörnyű születési rendellenességtől és deformitástól szenvedett, úgy mint: dongaláb, erőteljes mélyharapás (amikor az állkapocs teljesen hátra van csúszva), koponyadeformitás és abnormálisan széles csípő, ami miatt csak bottal tudott közlekedni. Bár hatalmas uralkodóként szeretünk rágondolni, mégis valójában valószínűleg ahhoz is segítségre volt szüksége, hogy a trónjáról fel tudjon állni.

Buddha - nem tudjuk, hogy nevetett-e, de aligha volt kövér

Ha Buddhára gondolunk, a többségnek biztos, hogy egy kopasz, pufók, nevető figurával azonosítja az ókori bölcsnek, a buddhizmus alapítójának személyét. Ami nem csoda, hiszen ezek a buddhafigurák mostanra nem csak Ázsiában, de az egész világon elterjedtek, és ha bemegyünk egy kínai étterembe vagy egy távol-keleti csecsebecséket árusító boltba, Magyarországon is belebotlunk.

Ennek ellenére a Buddhával azonosított kövér, mosolygós figura nem a buddhizmus alapítója, hanem a legenda szerint egy Csi-ce vagy Csi-cu néven Kínában élő buddhista vándorszerzetes volt. A nagy hasú, kissé különc figuráról azt tartják, hogy megvilágosodott szerzetes volt, aki koldulásból tartotta fent magát, és az összekoldult ételt gyakran a gyerekeknek vagy nincsteleneknek adományozta. Nincstelensége ellenére az elégedettséget, a nagylelkűséget, a kedvességet, a jókedvet sugározta. Állítólag sok jóslata valóra vált. A halála előtt azt állította, hogy ő Buddha egyik inkarnációja, ami aztán elterjedt, és Kínában elkezdték használni az alakját a templomok előtt, szerencsehozó szimbólumként. Lassanként a buddhizmus részévé vált az alakja, onnan pedig mostanra átszivárgott a mainstream kultúrába.

Az igazi Buddháról persze nem tudjuk, hogy sovány volt-e vagy kövér, de tény, hogy az ábrázolások többségén egy normál testalkatú - vagy annál vékonyabb - fekete hajú, békésen meditáló szentet láthatunk.

Pocahontas és John Smith igaz története

Pocahontas, az indián hercegnő történetét sokan ismerik - legtöbben a Disney-rajzfilmből. Csakhogy éppen ez a rajzfilm az oka, hogy több dolog is helytelenül terjedt el az indián nővel kapcsolatban. Először is a neve nem Pocahontas, hanem Matoaka volt. Az előbbi egy becenév, ami a finomabb értelmezések szerint azt is jelenthette, hogy "játékos kedvű", de azt is, hogy "ledér". A történet szerint a fogságba esett John Smitht ki akarták végezni, ám Pocahontas megmentette őt. Csakhogy Smith 1608-ból fennmaradt beszámolójában meg sem említi az esetet, csak tíz évvel később Anna brit Anna királynőnek írott levélében ír róla először. A másik dolog, ami kétséget ébreszthet, hogy az indiánoknál a törzsi szokások szerint egyáltalán nem lehettek jelen a gyerekek a kivégzéseknél.

De ami igazán érdekes, az John Smith és Pocahontas szerelme - ez ugyanis biztosan nem igaz. Az indián lány még csak 12 éves volt, amikor a brit telepessel találkozott, aki pedig már 27 éves volt ekkor. Pár évvel később Smith visszautazott Angliába. Pokahontasz az angoloktól úgy értesült, Smith meghalt.

Forrás: Wikipédia, Ma is tanultam valamit, Listverse, képek: Wikipédia