Tuti tippek örök halogatóknak: így készülj a dolgozatokra!

16/10/14 péntek
ujnemzedek.hu
Megint addig böngészted a Facebookot, míg elfelejtetted megírni a házid, vagy felkészülni a másnapi vizsgára? Te is szeretsz kifogásokat találni, hogy halogasd a dolgaidat, aztán jól megütöd a bokádat miatta?Fogadd meg tanácsainkat, és ha okosan osztod be az idődet tuti nem kell nemet mondanod a szórakozásra sem.

Vezess naptárat

Mindig jó ha előre tudod milyen feladatok várnak rád a következő héten. Ezért találj ki egy napot a hétvégén amikor átnézed a naptáradat, hogy melyik nap mit kell majd csinálnod. Telefonodba is beállíthatsz figyelmeztetőket, hogy tuti ne felejtsd el a teendőidet. Rengeteg app van már kifejezetten erre a funkcióra! Haladj a korral! 

Pató Pál

Ej, ráérünk arra még! Mondogatja Pató Pál úr, de te ne halogasd a tanulást. Mindig lásd, hogy mi az amit muszáj időre megcsinálnod. Minél tovább halogatod annál rosszabb lesz, megúszni úgysem tudod, és az utolsó pillanatban kapkodhatsz majd. Később, amikor munkába állsz ennek súlyosabb következményei lesznek: ebből születnek a túlórák és a mérges kollegák.

Csapatmunka

Mérd fel mennyi idő, hány nap kell neked az adott tárgyból felkészülni. Ha nehezebb tantárgyról van szó, kérj segítséget - tökre nem szégyen ha megkéred a haverod, hogy segítsen. Amúgy is, csapatban dolgozni és ötletelni sokkal könnyebb. 

Tapasztald ki mikor fog az agyad

Mindenki a nap más-más szakában aktív. Ha tudod, hogy neked suli után, fáradtan nem úgy pörögnek a kerekeid, iktass be egy egy órás sétát, biciklizést, hogy újratöltődj és utána állj neki a feladatnak.De a korán felkelek és mindent megtanulok téma még elég kevés embernek jött be. Ne halogasd a tanulást késő estére, sem pedig hajnalra. 

Tanulj, készülj folyamatosan

Vannak akik mesteri szintre fejlesztették az utolsó pillanatban tanulást (magolást), az viszont biztos, hogy ez módszer nem ad maradandó tudást. Hiába biflázod be az anyagot, ha sikerül is a vizsga vagy dolgozat, utána nem sokáig marad meg amit tanultál. Ezért legalább hetente egyszer (de inkább többször) szánj egy kis időt a jegyzeteid átnézésére. Így nem kell rohamtempóban, idegesen készülnöd és több minden marad meg az anyagból. Ha minden órára készülsz egy kicsit, sokkal könnyebb lesz a nagy felelet/vizsga előtt átismételni a tanultakat. 

Tanulj meg nemet mondani

Fontos tanulnivalód lenne de a haverok csábítanak, hogy menj el velük valahova? Itt visszatérünk az egyes pontunkhoz: tudd előre melyik nap mi dolgod van és előre egyeztess a barátaiddal, hogy mikor tudsz majd velük lógni. Elkerülöd a felesleges és kellemetlen vitákat és a tanulásra is marad elég időd. 

Ne vállald túl magad

Ne ajánlkozz plusz feladatra a szakképzésen, szakkörön amikor tudod, hogy a hétre már amúgy is temérdek tennivalód van. Tudd mennyire vagy képes és néha csinálj kevesebbet, de azt jól. 

Ne szöszmötölj

Hajlamos vagy a telefonodat nyomkodni vagy szöszmötölni ahelyett, hogy haladnál a feladatoddal? Ha úgy érzed nem megy, inkább állj fel az asztaltól, mászkálj kicsit, menj ki a levegőre, majd ülj vissza és vágj bele, de ne vacakolj munka közben, mert úgy elúszik az idő, hogy észre sem veszed. Minden zavarót tüntess el magad körül: kapcsold ki a tévét, lépj ki a Facebookból mert amúgy minden értesítésre csak felkapod aztán oda a figyelem. Ha folyton megzavar valami, nem tudsz koncentrálni, felesleges volt leülnöd tanulni. 


forrás: stocksnap

Jegyzet, kiemelés, aláhúzás

Ha bejelölöd órán a fontos részeket, több időt spórolsz meg magadnak. Elég ha fellapozod a könyvet a megjelölt részeknél és máris tudni fogod, hogy hol kezdj az adott résznek. Könnyítsd meg a dolgod, használj szövegkiemelőt, jegyzetlapokat és post it-eket! 

Motiváció

Mi votivál? Ezt magadnak kell eldöntened. A jó jegy? Szülők büszkesége? Vagy szimplán szeretnél majd egy jó állást épp ezért, most jól kell teljesítened a suliba? Teljesen mindegy mi motivál lényeg, hogy ösztönözd magad, mert úgy könnyebben haladhatsz előre. Apró célokat tűzz ki magad elé és egyesével próbáld elérni őket, lépésenként. A kis sikerektől sokkal pozitívabb és bátrabb leszel! Adunk egy kis aláfestőzenét: 

Feküdj le időben, aludd ki magad

Nincs is fontosabb egy pihentető alvásnál. Akkor "hűti le magát" az agyad, töltődik fel a szervezeted. Próbálj meg minden nap 7-8 órát aludni, hogy másnap friss legyél. Ha izgulsz és ideges vagy, vegyél nagy levegőket: beszív-kifúj. Gondolj arra, hogy: megcsinálom! A pozitív gondolkodásnak építő hatása van, szóval semmiképp se mondogasd, hogy "nem fog sikerülni" vagy, hogy "nem tudom". Megtanultál mindent, sikerülni fog!