Te elégedett vagy a szakkal, amit választottál?

17/01/23 hétfő
ujnemzedek.hu
Mert sokan nem.

Mi is gyakran halljuk itthon a panaszokat, Angliában azonban fel is mérték, hogy ki mennyire elégedett a tanulmányai megválasztásával. A Student Room oldalon közzétett felmérésben 1805 brit diák válaszait használták fel, amiből kiderül, hogy a fiatalok 18%-a ma már máshogy csinálná, ha tehetné.

Ha te még most sem tudod, hogy jól választottál-e, nézd meg ezt a cikket!

Nem finnyáskodásról, lustaságról van szó, vagy arról, hogy túl nehéz lenne nekik a tananyag, a diákok a munkaerőpiacot és a jövőbeli lehetőségeiket figyelembe véve adták azt a választ, hogy több sikert érhettek volna el, ha annak idején máshogy választanak. Közülük sokan azért csalódottak, mert előzetesen nem mérték fel kellőképpen a lehetőségeiket.

Az egyetemek elhelyezkedése szintén olyan tényező volt, amely miatt elégedetlenek voltak. Minden nyolcadik diák túl távolinak találta egyetemét az otthonától, és ugyanennyien mondták, hogy szüleik, tanáraik és társaik nyomása befolyásolta választásukat.

Bár sok egyetem biztosít a diákoknak bőséges visszacsatolási lehetőséget és panaszaiknak is fórumot adnak, a megkérdezettek 45 százaléka mégis azt állította, hogy nem tudják, hogyan és hol adhatnak hangot az aggodalmaiknak.

A Student Room közösségi menedzsere, a felmérést vezető Hannah Morrish a The Daily Telegraph brit napilapnak elmondta: aggasztónak találta, milyen sok hallgató hozott "rossz döntést" életének ezen a kritikus pontján. A diákoknak alaposan tanulmányozniuk kellene a döntés előtt a választott szakjuk moduljait, értékelési módszereit, és még néhány alaptankönyvet is átlapozhatnának, mielőtt elhatározzák magukat. Morrish szerint olyan szakokat kellene keresniük, amelyeken elsajátíthatják a vezetéshez szükséges alapokat, a csoportmunkát és az alapvető adminisztrációs tudást is, hogy jobban el tudjanak majd helyezkedni. Az érettségi után azok a kurzusok is a hallgatók versenyképességét fokozzák, amelyek segítik az elhelyezkedést vagy gyakornoki lehetőséget biztosítanak.

Morrish hozzáfűzte: az egyetemeknek át kellene gondolniuk kurzusaik felépítését, hogy azok jobban felkészítsék hallgatóikat a mai munkaerőpiac követelményeire. Az oktatási menedzser arra bíztatta a diákokat, hogy bátran bombázzák az egyetemeket a részletes kérdéseikkel, és tudjanak meg minél többet a választott kurzusaikról, és választott diplomájuk lehetőségeiről. "Jobb ma feltenni ezeket a kérdéseket, mint később megbánni a választást" - tanácsolta.

(az mti nyomán)