Ne magolj, tanulj - tuti tippek vizsgázóknak

17/03/20 hétfő
ujnemzedek.hu
Mindenki utál vizsgázni, de vannak módszerek, amikkel segíthetünk saját magunknak, hogy ne a aznap akarjunk több ezer oldalt bemagolni. Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segíthet a felkészülésben, és javíthat az eddigi technikádon!

Gondolkodj előre

 • Dátumok és sorrendek. Mivel minden vizsga és dolgozat dátumát előre tudod, így célszerű őket egy naptárban vezetni. Manapság már rengeteg app létezik, külön erre fejlesztve, de sok telefon alapalkalmazása is képes erre. Érdemes mindig pár nappal előbbre állítani a figyelmeztetőt, hogy legyen idő a felkészülésre és ne a számonkérés előtti este döbbenj rá, hogy tanulnod kellett volna.
 • Egyszerűen csak figyelj az órákon. Sok tanár javasol kiegészítő olvasmányt, hogy jobban megérts bizonyos részeket, vagy amikben olyan tartalmakat találsz, amit kérni fog a dolgozatban. Írd le az ilyen hasznos infókat és nézz utánuk. Csak a javadra válhat.
 • A jó jegyzet életmentő lehet. Érdemes pontokba jegyzetelni, vagy csak kulcsszavakba, hogy aztán ki tudd fejteni, amikor feldolgozol egy témát. Ha nem megy a jegyzetelés, kérj segítséget a csoporttársaktól, osztálytársaktól vagy esetleg felsőbb évfolyamosoktól. (Nem szégyen és csak a bunkók koptatnak le.)
 • Ideje új szokásokat kialakítani. Ha eddig csak egy napot szántál a tanulásra, próbálkozz napi 30 perccel. Ha több részre bontod az anyagokat és több időt szánsz a hetedből tanulásra, könnyebben feldolgozhatod az anyagot. Csapatépítőnek is kitűnő, meg amúgy is több szem többet lát alapon még tanulhattok is egymástól. Itt is találsz még néhány tanulási tippet!
 • Kérdezz a tanártól. Nem gáz, ha óra végén megkéred a tanárt, magyarázza el még egyszer azt a részt, amit nem sikerült megérteni. Sok pedagógusnál ez még plusz pontnak is számít!

Forrás: Unsplash

Hozd létre az ideális környezetet a tanuláshoz

 • Tiszta, csendes szoba. Rumliban nem fogod megtalálni a dolgaidat. Az íróasztalon legyen mindig rend, hogy mindennek meg legyen a maga helye. Ha a környezeted átlátható, könnyebben fókuszálsz majd a megtanulandó anyagra.
 • Kapcsolj villanyt! Este nyilván kell az olvasólámpa, nappal viszont érdemes természetes fénynél olvasgatni a füzeteket. Fontos még, hogy szellőztessünk, hiszen oxigéndús környezetben sokkal jobban fog az agyunk.
 • Kapcsolj ki minden kütyüt! Nem kell folyton posztolni a tételekről, a sokadik kávéról vagy az unott fejünkről. Ezek olyan dolgok, amik felzabálják a drága időt. Viszont a tudósok szerint egy kis komolyzene segíthet befogadóbbá tenni az agyunkat, így maximum az a megengedett. 

Forrás: Unsplash
 

Tervezd meg a tanulás folyamatát

 • Fókuszban a célok. Mit szeretnél elérni? Javítani egy jegyet? Vagy ösztöndíjat kapni? Motiváld magad úgy, hogy a céljaidat tartod a szemed előtt, és nem a negatív gondolatokat. Nem tudod megcsinálni? Hogyne tudnád!
 • Szűrd le a legfontosabb infókat. Nézd át a jegyzeteket és emeld ki belőlük a legfontosabbakat.
 • Újra és újra írd le. Ha megvannak a fontos szabályok és a tananyag egy része, készíts belőlük új vázlatot. Nem, ez nem vicc, így tuti meg fog ragadni a fejedben! 
 • Tegyél fel magadnak kérdéseket. Ha átvettél egy anyagot, kérdezz rá a kulcsmondatokra, évszámokra és személyekre. Ellenőrizd magad!
 • Nézd át a korábbi teszteket, dolgozatokat. Nem is gondolnád, de mondjuk egy ismétlő ZH-ban például akár ugyanazt is megkérdezheti a tanár!