Megreformálnák az iskolai büféket

17/03/02 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az iskolai büfék kínálatának egészségesebbé tételét szorgalmazza a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak), a kezdeményezést támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is.

Király Nóra, a Ficsak alapítója csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt években sok szülő kereste meg a szervezetet azzal, hogy nem elégedettek az iskolai büfék kínálatával. A szervezet felmérést végzett, és arra jutott, hogy "borzasztóak" az állapotok, mert a gyerekek korlátlanul, felügyelet nélkül vásárolhatnak meg magas só- és cukortartalmú ételeket - fogalmazott Király Nóra.

A Ficsak ezért az Emmi támogatásával társadalmi összefogásra buzdít, hogy a jövőben biztosítva legyen a gyerekek egészséges életmódja akkor is, ha a büfében vásárolnak ételeket - közölte a szervezet vezetője.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy Magyarországon nagyon magas az elhízott, szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő felnőttek száma, a problémák jelentős része pedig a gyermekkorra vezethető vissza. Jelenleg hétévesen minden negyedik kislányt és ötödik kisfiút érint az elhízás problémája.

A kormánynak fontos, hogy megóvja az emberek egészségét, ennek érdekében az elmúlt években már számtalan döntést hoztak. Ilyen volt a dohányzás betiltása zárt helyeken, a chipsadó és a mindennapos testnevelés bevezetése, a közétkeztetés reformja, valamint a chipsadó hatálya alá eső termékek kitiltása az iskolai büfékből, étel- és italautomatákból - hangsúlyozta az államtitkár.

Kovács Lázár séf a sajtótájékoztató végén bemutatott egy egészséges ételekből összeállított kosarat, benne például gyümölcssalátával, magas hústartalmú felvágottakkal, különböző magvakkal és egészséges ivólevekkel - írja az MTI.

Mit mondanak a számok?

A Magyar Ifjúság 2016 kutatás szerint a 15-29 éves korosztály 4%-a minden nap fogyaszt gyorséttermi kaját, viszont 1%-uk soha sem eszik főtt ételt.

Szinte mindenből többet esznek-isznak a fiatalok, a négy évvel ezelőtti felmérés eredményeihez képest: a cukrozott üdítőitalok fogyasztása több mint kétszeresére nőtt, energiaitalt már háromszor annyian, 10%-nyian isznak naponta, és így járt a tej, a kávé, és az ásványvíz is.

A 2016-os kutatás kiterjedt az élvezeti cikkek és egyes élelmiszerek fogyasztásának gyakoriságára is, sőt a 2012-es adatokhoz képest a lista kiegészült néhány új elemmel. A négy éve is vizsgált vízfogyasztási szokások tekintetében változatlanul a csapvizet említik a leggyakrabban a megkérdezettek, de jelentősen emelkedett a vizsgált korcsoport ásványvíz fogyasztása is. A témáról itt olvashatsz bővebben.