Itt válogathatsz az ösztöndíjak között!

17/01/20 péntek
ujnemzedek.hu
Az Új Nemzedék külön aloldalon foglalja össze az aktuális pályázatokat. Nézz körül!

Az Új Nemzedék Központ kereshető, részletes adatbázissal támogatja azokat, akik szeretnének ösztöndíjra pályázni, és nem akarnak kizárólag a Google-ön keresztül vadászni. A gyűjtemény indulását Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára jelentette be az Educatio 2017 kiállításon január 20-án.

Az adatbázisban a következő kategóriákban kereshetnek az érdeklődők:

Teljesítény alapú ösztöndíjak

Államközi ösztöndíjak

Külhoni magyar fiatalok számára szóló ösztöndíjak

Szociális alapú ösztöndíjak

Esélyteremtési ösztöndíjak

Művészeti díjak

Egyéb ösztöndíjak

A részletes keresőt ide kattintva éred el!

Az Educatio kiállításról és az Új Nemzedék helyszíni aktivitásáról ebben a cikkben tájékozódhatsz.

Évente 18 ezer magyar fiatalt segítenek a mobilitási ösztöndíjak

-Évente csaknem 18 ezer magyar fiatal külföldi tanulását és tapasztalatszerzését segítik a különböző mobilitási ösztöndíjak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az Educatio oktatási szakkiállításon pénteken, Budapesten.

-Novák Katalin a külföldi tanulást segítő lehetőségekről tartott előadásában elmondta, a magyar állam évente több mint 14 milliárd forintot fordít a magyar fiatalok mobilitásának támogatására.

-A konkrét lehetőségek között említette az Erasmus+ programot, amelynek van egy kevésbé ismert része, egy ifjúsági program is. Ennek keretében támogatják az egyéni mobilitást, az ifjúsági cseréket és a külföldi önkéntes szolgálatot is - fűzte hozzá.

-Novák Katalin beszélt a 2015-ben alapított Campus Mundi ösztöndíjról is, amellyel nemcsak rövid tanulmányutakat és külföldi féléves részképzéseket támogatnak, hanem szakmai gyakorlat külföldi megszerzését is segítik.

-A Magyarországon tanuló külföldi diákoknak szól a Stipendium Hungaricum, valamint vannak határon túli magyar fiataloknak szóló, az ő magyarságuk erősítését célzó programok is - tette hozzá.

-Novák Katalin a külföldi tanulás előnyei között említette a nyelvtudás fejlesztését, a kapcsolatépítést, a tapasztalatszerzést, az önállósodást és a könnyebb elhelyezkedést a munkaerőpiacon. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy felmérések szerint azok körében, akik külföldön tanultak, 50 százalékkal alacsonyabb volt az ifjúsági munkanélküliség.

-Az államtitkár végül kitért a Nemzeti Tehetség Programra, amelynek egyik eleme egy egymillió forintos egyszeri egyéni ösztöndíj. Az összeget fel lehet használni például eszközbeszerzésre, magántanár fizetésére vagy finanszírozható belőle az utazás egy külföldi versenyre is. A programra eddig majdnem 10 milliárd forintot fordított a kormány, évente pedig 300-350 ezer fiatalt támogatnak.