…annyi embert érsz

19/05/28 kedd
ujnemzedek.hu
Cikksorozatunk első részében a külföldi forrásokra hagyatkozva írtunk a nyelvtanulás fontosságáról, most pedig a magyar szakirodalmat nézzük át, hogy megtudjuk: miért is éri meg idegen nyelvet tanulni.

A Fiatalok a Kárpát Medencében kutatás adatai szerint

a nyelvtanulás szoros kapcsolatban áll a társadalmi háttérrel, kihat az egyén oktatási karrierjére, és alakítja a diplomához jutás arányait.

Gondoljunk csak a továbbtanulásra. Ha csak a felsőoktatást nézzük, már az is önmagában előny, ha a diákoknak nemcsak a magyar, vagy magyarra lefordított források állnak rendelkezésére – hanem a nyelvtudásuknak köszönhetően –, sokkal szélesebb, nemzetközi források körében is tudnak tájékozódni. Ez pedig azért fontos, mert bizonyos témákban a megjelenő szakirodalmaknak csak töredéke van lefordítva magyar nyelvre, ráadásul a felsőoktatásba való belépéskor, a diplomához jutáskor, illetve gyakran a munkaerőpiacon is egyfajta szűrőként funkcionál a nyelvvizsga.

A magabiztos idegennyelvtudás tehát hatalmas versenyelőnynek számít.

Ha valaki külföldön szeretné folytatni a tanulmányait – például az egyetemeken, főiskolákon elérhető Erasmusnak köszönhetően –, lényegesen könnyebben, a nyelvi korlátokat áthidalva tud majd beilleszkedni. Egyszerűbben létesít kapcsolatot másokkal, hasznosítani, bővíteni tudja szókincsét és új lehetőségek tárulhatnak fel előtte. Az idegennyelvtudás ugyanis hozzájárul más kultúrák megismeréséhez, ami elősegíti saját nemzeti identitásunk kialakítását és megerősítését is.


Fotó: pxhere

Az egyén szintjén elősegíti a munkaerő-piaci elhelyezkedési lehetőségek javulását, a személyiségünk minél többoldalú kibontakoztatását, társadalmi szinten pedig kultúránk és értékeink nemzetközi megismertetését, nemzetközi kapcsolataink erősítését. Ami jelentős mértékben hozzájárul a foglalkoztatottság emelkedéséhez és az ország versenyképességének növeléséhez is. A nyelvtanulás fontosságáról éppen ezért még egy jogszabály is említést tesz, amelynek következtében

a nyelvismeret a diplomaszerzés szűrőjeként funkcionál.

2020 februárjától ráadásul a felsőoktatásba való bekerülési folyamatnak is fontos elemévé válik, hiszen a jelentkezés elengedhetetlen követelménye lesz legalább egy idegennyelv középszintű ismerete. Amivel igyekeznek arra rávezetni a középiskolásokat, hogy a versenyszférában akkor lehet valódi előnyük, ha már rendelkeznek magabiztos nyelvtudással.

IV. Károly mondása így nemhogy érvényét vesztette volna, napjainkra talán egyre inkább igazzá válik:

„ahány nyelven beszélsz, annyi embert érsz”

Forrás: Fiatalok a Kárpát Medencében; A nemzeti idegennyelv-oktatás fejlesztésének stratégiája az általános iskolától a diplomáig