Alváskurzusra küldik a diákokat a Harvardon

18/10/10 szerda
ujnemzedek.hu
Ez az első ilyen program az Egyesült Államokban, sőt az első olyan suli is, ahol ennyire törődnek vele, hogy a tanulók kipihenjék magukat.

A harvardi diákok élete alaposan megváltozik, az amerikai elitegyetem ugyanis radikális lépésre szánta el magát. Mielőtt a diákok megérkeznek az egyetem campusára, részt kell venniük egy úgynevezett alváskurzuson. Az egyetem célja az, hogy tanulóik ne kövessék azt a trendet, hogy rengeteg koffeintartalmú ital elfogyasztása mellett egész éjszaka, alvás nélkül tanulnak.

A kurzust kitaláló professzor szerint azért van erre a lépésre szükség, mert a diákok nem figyelnek kellőképp az egészségükre. A most induló képzésen többek közt arra szeretnék megtanítani a diákokat, hogy a minőségi alvás mennyi pozitív hatással bír. Ez azért is kulcsfontosságú a képzésen, mert korábbi, csuklómonitorral végzett vizsgálatok kimutatták: hétközben a diákok iszonyatosan kialvatlanok, a felgyülemlő fáradtságot pedig hétvégén próbálják kialudni.   

A most induló képzésen szó lesz többek közt arról is, milyen hatással van az emberi szervezetre a fény, a koffein. A  részt vevő diákok a kialvatlanság káros következményeiről is alapos felvilágosítást kapnak, ami lehet például szívinfarktus, agyvérzés, depresszió vagy akár rák is.

A kurzust kitaláló és létrehozó Charles Czeisler professzor elmondta, hogy hasznos tanácsokat is adnak a tanulóknak, mint például:

  • Az ébresztőhöz hasonlóan az elalvási idő közeledtét is érdemes hangjelzéssel nyomatékosítani, amit a telefonunkon állítunk be.
  • Lefekvés előtt érdemes kerülni a kék fényt árasztó kütyüket, mint a mobil vagy a laptop, hiszen ezek is alvászavart okozhatnak.

Betiltották a kávét a dél-koreai sulikban

Van, ahol a harvardinál is radikálisabb lépést vezettek be a diákok koffeinmániája miatt. Dél-Koreában már 2013-tól tilos az iskolákban magas koffeintartalmú innivalókat árulni a diákoknak, de a sulikban azért volt néhány kávéautomata a tanárok számára. A dél-koreai diákok azonban cselesen megoldottál a dolgot, a tanáraiknak fenntartott automatákat vámolták meg, amit azok sehogy sem tudtak meggátolni. Úgyhogy léptek egy határozottat, és teljesen kitiltották a kávét a sulikból.

Az élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági minisztérium szóvivője elmondta, a kormány mindent megtesz, hogy a gyerekek ne jussanak magas koffeintartamú italokhoz az iskolában. Így szeptember 14-től mindenfajta kávé árusítását megtiltották az általános- és a középiskolákban.

(Telegraph)