Vállalkozási ismeretekkel csigáznák fel a fiatalokat a Pénz7-en

17/03/06 hétfő
ujnemzedek.hu
Március 6-án indul az általános iskolásoknak és középiskolásoknak szervezett Pénz7 rendezvénysorozat, amely az idén vállalkozói ismeretek oktatásával is bővül, a magyar fiatalok ugyanis kevésbé érdeklődnek a vállalkozóvá válás iránt az iskola befejezése után, mint a nyugat-európai társaik - mondta Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára az MTI-nek.

Az egyhetes rendezvénysorozat keretében a magáncégek alapításáról, a vállalkozói lét témájáról sikeres vállalkozások vezetői tartanak majd előadásokat a tanulóknak. Ennek során a személyes történetük rövid bemutatását követően alkalmuk lesz arra, hogy a diákok Pénz7-en kidolgozott üzleti ötleteinek értékelésébe is bekapcsolódjanak.

A Magyar Ifjúság Kutatás 2016 során rákérdeztek arra is, hogy bizonyos, a jövőjüket meghatározó események rövid távon, azaz 2–3 éven belül milyen valószínűséggel következnek be a válaszadók életében. A válaszok alapján a legkevésbé valószínűnek nevezték meg a saját vállalkozás indítását, a válaszolók 61 százaléka nem lát rá esélyt 2–3 éven belül (2012-ben 65 százalék), ugyanakkor 15 százalékuk valószínűnek tartja. A kutatás jövőtervekről szóló cikkét itt éred el.

Szeretnél saját vállalkozásba kezdeni? Nézd meg!

A Pénz7 együttműködő szakmai partnerei az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektvezetésével a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány. A szervezők küldetésüknek tekintik a jövő nemzedék pénzügyi nevelését, ezért többféle módon támogatják a Pénz7 programját, melynek célja, hogy már fiatal korban "elültesse" a pénzügyi és gazdasági tudatosság alapjait. A Pénz7 szervezői számos visszajelzést kaptak arról, hogy a gyerekeknek tartott, pénzügyek kezelésével foglalkozó órák nyomán a családokban is téma lett a pénz beosztása, a felelős tervezés és a tudatos pénzkezelés.

 

kép forrása: Magyar Ifjúság Kutatás 2016

Lepsényi István rámutatott: azok a diákok, akik "jó képzés" során találkoznak a vállalkozói kompetenciák fejlesztésével és vállalkozói ismeretekkel, nagyobb arányban képzelik el jövőjüket vállalkozóként. Ez hosszú távon a gazdaság egészére pozitívan hat - húzta alá.

Az iskoláknak kevés kapcsolata van a vállalkozásokkal - mondta. Ezért az NGM olyan országos vállalkozói önkéntes adatbázis kialakításán dolgozik, amely elsőként a témahét gazdálkodási témájához biztosít önkéntes vállalkozókat, akik "életszerűvé" teszik az órákat a diákok számára. Lepsényi István elmondta: országszerte 262 középiskola és 161 általános iskola regisztrált a program gazdálkodási tematikájára. A 262 középiskolából 124 szakgimnázium. A 2016/2017-es tanévtől a szakgimnáziumok 10. évfolyamában a pénzügyi és vállalkozói ismeretek a kötelező tanórák közé került. A regisztrált iskolák mintegy egynegyedébe tudtak delegálni vállalkozói önkéntest, akik helyi sikeres vállalkozók - jegyezte meg az államtitkár.

(mti)