Te megköszönted már a kedvenc dalodat?

18/10/09 kedd
ujnemzedek.hu
A slágerek kapcsán általában az előadók vannak a reflektorfényben - pedig ezeknek a számoknak a szövegét is írja valaki. Nekik mondhatsz most köszönetet a Face-en vagy az Instán egy hashtaggel - de persze ennél többről is szól a Dalszerzők napja.

A Dalszerzők Napját rendezik meg a október 12-én pénteken. Az eseményt, amelyhez számos fővárosi és vidéki helyszín csatlakozott, a #kösziadalt című kampánnyal vezeti fel a szervező Artisjus.


Fotó: Artisjus, Facebook

Mindenkinek vannak kedvenc dalai, amelyekhez különleges emlékek kapcsolódnak. A slágerekhez elsősorban az előadókat kötjük, ezek a dalok viszont nem jöhettek volna létre a szerzők nélkül. Erre hívja fel a figyelmet az Artisjus #kösziadalt kampánya, amelynek keretében bárki saját posztban mondhat köszönetet kedvenc dala szerzőinek Facebookon és Instagramon a #kösziadalt hashtaggel.

A #kösziadalt akció nagykövete Freddie, Radics Gigi, Péterfy Bori, a Margaret Island csapata, ezek az előadók videoklipben mondanak köszönetet egy-egy slágerük szövegírójának.

Szintén nagykövet dalszerzőként Molnár Tamás.A kampány pénteken a Dalszerzők Napjával zárul. Az október 12-től 14-ig tartó hétvégén számos budapesti és vidéki klubban lesz koncert a dalszerzőkért; a fellépő előadók a színpadon is köszöntik a szerzőket.

A Dalszerzők Napjához csatlakozott a budapesti A38, a soproni Búgócsiga Akusztik, a szegedi JATE Klub, Debrecenben a Nagyerdei Víztorony és a Roncsbár, Hajdúszoboszlón a Rock Café, Tatabányán a Roxxy Music és Esztergomban a Sportalsó klub. A #kösziadalt ügyét támogatja továbbá a Budapest Park, a Budapest Jazz Klub, a Budapest Music Center, az Opus Jazz Klub és a miskolci Helynekem bár.

Tavaly 16 739 új magyar zenei művet regisztráltak az Artisjusnál. Jelenleg 19 378 regisztrált zeneszerző, szövegíró (illetve örökös) szerepel a nyilvántartásban.

Részletek: kosziadalt.hu

(MTI)