Milyen ünnepi programok lesznek március 15-én Budapesten?

17/03/14 kedd
ujnemzedek.hu

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rengeteg családi programot szerveznek.

A budai Várban egész nap rengeteg ingyenes programmal várják az ünneplőket. Ki lehet próbálni, milyen volt huszárnak lenni a Hórihorgas Huszártréfák produkció keretében. A Hunyadi-szobornál, illetve a Clark téren is hagyományőrzők mutatják be, milyen lehetett az 1848-as huszárok, honvédek élete. A Szentháromság téren lesz előadás óriásbábokkal, valamint bemutatkozik a világ egyetlen mutatványos egere.  Lesz még Verkli, amelyen népdalokat, ’48-as indulókat lehet tanulni, továbbá dobtanítással is várják az érdeklődőket.

Több helyszínen is lesz tánctanítás és táncház, és a gyermekek ügyességi versenyeken, kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek.

A Táncsics-börtönben próbatételek és vetélkedők várják a látogatókat, akiknek minden ügyességükre és tudásukra szükségük lesz. Lesz céllövölde, ki lehet próbálni a rugóval működő ágyút, és az is kiderül, ki a legjobb kulcselkapó.

A Hadtörténeti Múzeumban idén is megrendezik a Forradalmi Forgatagot, amelyen lesz szablyavívó Iskola bemutató, hadászati és fegyvertörténeti előadások, valamint játékkatona-kiállítás is. A gyermekeket ékszerkészítés, játszóház és a Kákics Együttes is várja.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára kalandos időutazásra invitálja a látogatókat, amelynek során bepillanthatnak az első felelős magyar kormány és a minisztériumok életébe. Játékos formában ismerkedhetnek meg a hadügy, a pénzügy, a belügy, a közlekedési és vallás és közoktatási minisztérium munkájával. Az érdeklődőknek személyleírások segítségével meg kell keresniük a korszak legfontosabb szereplőit, kódolt üzeneteket kell megfejteniük, és kreatív tudásukra is szükség lesz.

A Magyarság Házában is lesznek kézműves foglalkozások – így huszárcsákó-, kokárda- és zászlókészítés -, valamint huszárpróbákkal is készülnek. A programokban közreműködik a Vértes Egyesület, a Szélvész Táncegyüttes Zámbó István vezetésével, valamint a Sergő Zenekar.

A Várkert Bazárban a Színésznők forradalma című előadáson keresztül az érdeklődők megismerhetik, hogyan élte meg hat jeles nő a forradalom kitörését. A műsorban részt vesz Berg Judit, Farkas Adrienne, Karafiáth Orsolya, Kormos Anett, Szabó Borbála és Ugron Zsolna. A reformkori viseleteket fiatal divattervezők álmodták újra és mutatják be az ünneplő közönségnek

Az Országházban regisztráció nélkül lehet megnézni a Szent Koronát.

Ezen a napon ingyenesen lehet felkeresni többek között a Magyar Nemzeti Múzeumot, a Budapesti Történeti Múzeumot, a Nagytétényi Kastély Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, a Magyar Természettudományi Múzeumot, az Öntödei Múzeumot, a Magyar Nemzeti Galériát, a Néprajzi Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot, a Mezőgazdasági Múzeumot, a Hadtörténeti Múzeumot, az Óbudai Múzeumot és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot. (csalad.hu)