Megnyílt a 20. Közösségi Tér - lakjuk be ezt is együtt!

16/12/20 kedd
ujnemzedek.hu
#CÉL, #SIKER, #ITTAHELYED, #SOHAVÉGETNEMÉRŐS, hashtagek a falon: megnyílt az Új Nemzedék Budapesti Közösségi Tér. A budapesti fiatalokat mától a Királyi Pál u. 6. szám alatt várják a közösségépítő programok, új képzések, rendezvények és sok más ingyenes lehetőség. A Közösségi Teret Novák Katalin – család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár asszony és Ekler Gergely, az Új Nemzedék Központ ügyvezetője nyitotta meg. A megnyitó hangulatáért a Snétberger Zenei Tehetség Központ és SimliStrófa x Jorgosz felelt.

#EGYÜTTMŰKÖDÉS 
Az Új Nemzedék Központ célja segíteni egy olyan társadalom létrejöttét, amely közösségek együttműködésén alapul, amelyben az önkéntes feladat-vállalások és önzetlen kezdeményezések járulnak hozzá a társadalmi sikerekhez, közösségi élményekhez. Az Új Nemzedék Központ Kontaktpont Irodája Budapesten, 2013 őszén kezdte meg munkáját a Horánszky u. 13. szám alatt. Az iroda az akkori feladatokhoz tökéletes volt, de elhelyezkedése a Közösségi Tér elvárásainak nem igazán tudott volna megfelelni, viszont az új, nagyjából kétszer akkora hely (160 nm) már kiválóan alkalmas lesz szakmai napok, fórumok, tréningek megtartására is a tervezett klubfoglalkozások mellett.

#NOVÁKKATALIN 
A Közösségi Tér megnyitóján Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár asszony a saját életéből vett példával érvelt a Közösségi Terek létjogosultsága mellett. Elmondta: „Szegeden születtem, 18 évesen kerültem Pestre. Mi tagadás, vidékiként olykor elveszettnek éreztem magam a nagyvárosban – nem volt egy hely, nem volt egy olyan közösségi tér, ahol jó eséllyel hozzám hasonló fiatalokkal találkozhattam volna. Egy olyan hely, ahol egymás között lehetünk, ahol mi alakítjuk a szabályokat. Itt, Budapest szívében egy ilyen teret adunk most át: mi a kereteket, és olyan kollégák segítségét biztosítjuk, akik szakmai támaszt nyújthatnak azoknak, akik a legkülönfélébb kérdésekkel fordulnak hozzájuk. A Közösségi Teret azonban fiatalok töltik meg tartalommal, mind átvitt, mind fizikai értelemben is.” 

Az államtitkár asszony elmondta: december 20-án ezennel a 20. közösségi tér nyílt meg az országban, és ezzel ez be is teljesült az Új Nemzedék Központ egyik küldetése – „Azt vállaltuk, hogy országszerte létrehozunk olyan helyszíneket, ahol a fogyasztás kényszere nélkül érezheti jól magát a fiatal.” Hozzátette: a Rólad Szól rendezvénysorozat során pontosan kiderült, hogy a kormányzati politika ugyan nem, de az őket érintő, a továbbtanulással, a munkalehetőségekkel, a jövővel kapcsolatos kérdések nagyon is érdekli a fiatalokat- nyilvánvaló tehát, hogy az itt dolgozók fontos feladata, hogy ezekben segíteni tudjanak. „Másik lényeges elem az önkéntesség – és pont ezért fontos most megemlíteni, hogy lezárult egy 1 milliárd forintos pályázat, melyen kifejezetten azok a különböző civil vagy egyházi szervezetek indulhattak, akik a fiatalokat célzó programjaik megvalósításában kértek segítséget. 266 pályázat érkezett, ebből 41 nyert, így tehát ők lesznek azok, akik 3-4 éven keresztül az Új Nemzedékkel együttműködve az önkéntesség elvét hirdetve, leginkább vidéken hoznak létre programokat.”

#ÚJNEMZEDÉK
Ekler Gergely, az Új Nemzedék ügyvezető igazgatója beszédében leszögezte: fontos, hogy a fiatalok igénye ezekbe a terekbe be tudjon jönni, hogy utat találjon ide. „Ez tehát a 20. közösségi tér, egy folyamat vége. Az Új Nemzedék Központban rengeteg lehetőség van – a fiatalok már birtokba vették a tereket, nekünk pedig az a dolgunk, hogy őket támogassuk.”  

#DIÁKOK 
Koch Kata, a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat elnöke beszédében elmondta: bízik benne, hogy az új helyszín mindenki számára komoly lehetőségeket teremt. „Ha szűkösek a lehetőségek, ha hiányzik a háttér, nehezen mozdulnak előre a dolgok. Egy ilyen közösségi tér egyszerre lehetőség, helyszín és háttér lehet mindenki számára – nyitva áll az ajtó mindenki előtt. Jöhetnek a sportolni, játszani vágyók, bátran betérhetnek, akik tanácsra, fejlesztésre vágynak, érkezhetnek a szervezetek és a csoportok.  Használnunk, fejlesztenünk kell ezt a helyet – be kell laknunk, éljünk vele.”

A beszédeket követően szalagátvágásra került sor, majd Novák Katalin és Ekler Gergely a Közösségi Tér falára különböző közösségi hívószavakat festett. 

A program zárásaként a Snétberger Zenei Tehetség Központ adott villámkoncertet - melyet vastapssal jutalmaztak a vendégek, majd a SimliStrófa x Jorgosz előadását is meghallgathatták.

#ITTAHELYED
Az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 – „Komplex ifjúsági fejlesztések – új nemzedék újratöltve” című kiemelt projekt részeként létrejött Közösségi Tér szakemberei a következő 3 évben azon dolgoznak majd, hogy növeljék a fiatalok társadalmi aktivitását, erősítsék a nyitott, elfogadó és befogadó szemléletmódot a helyi ifjúsági munka, valamint az önkéntesség eszközével.