Jelentkezz te is a Juvenes Translatores fordítóversenyre!

17/09/01 péntek
ujnemzedek.hu
Az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága Juvenes Translatores 2017 címmel idén is fordítási versenyt szervez az Európai Unióban működő iskolák számára, hogy népszerűsítsék a nyelvtanulást és a fordítói tevékenységet.

A tíz éve minden évben jelentkező verseny kiváló alkalom az idegen nyelvek iránt lelkesedő fiataloknak arra, hogy próbára tegyék nyelvtudásukat. 

A nyelvtanulás hosszú távon közelebb hozza egymáshoz az embereket, és elősegíti a különböző kultúrák közötti kommunikációt. A nyelvtudás pedig lehetővé teszi, hogy a ma fiataljai – a holnap felnőttei –könnyebben folytathassanak tanulmányokat és vállalhassanak munkát Európa más országaiban. 

Felmérések szerint Európában egyre nagyobb a fordítás iránti kereslet, és egyre nagyobb szükség van fordítókra. Ezt jó tudniuk mindazoknak a diákoknak, akik idegen nyelveket tanulnak. A Juvenes Translatores verseny a fordítói készségek fontosságán túl arra is felhívja a figyelmet, hogy újra kell gondolni, milyen szerepet játsszon a fordítás – a nyelvek közötti írásbeli közvetítés eszközeként – a nyelvtanításban.

Egyes iskolák előválogatót rendeznek, részben azért, hogy biztosan a legjobb tanulókat nevezzék be a versenybe, részben pedig azért, hogy a hivatalosan indítható 5 tanulón kívül más diákok is összemérhessék képességeiket. Ezek a kezdeményezések alkalmat adnak arra, hogy az iskola különböző osztályainak tanárai és tanulói együtt lehessenek részesei annak a különleges élménynek, amit a fordítás és az idegen nyelvek világába tett kalandozás jelent.

Regisztrálni ezen a linken tudsz, további infókat pedi a verseny Facebook oldalán olvashatsz.