Járj múzeumba, nagyon menő! Ez az oldal pedig mindent tud a témában

18/10/11 csütörtök
ujnemzedek.hu
A suliban, osztálykirándulásokon átélt, dögunalmas, kötelező múzeumi látogatáson túl is van ám élet! Jobbnál jobb múzeumi programok közül válogathatsz a Múzeumi Programok à la carte oldalán.

Már a múzeumok sem a régiek: a legtöbben, akik valamiért kerülik őket, biztos, hogy dobnának egy hátast, ha tudnák, mennyi szuper program közül lehet válogatni ezeknek az intézményeknek a falai között. De amennyi múzeum van csak Magyarországon, ki tudna kiigazodni a programok tengerében?

Na, pont erre találták ki a Múzeumi à la carte-ot, ami lényegében egy összefoglaló oldal. Ráadásul tök könnyen kezelhető, hiszen ahelyett, hogy különböző weboldalakat vagy Facebook-profilokat/eseményeket böngésznénk át, egy helyen megtaláljuk a hazai múzeumi intézmények programkínálatát. Mindig aktuális a kínálat, mivel az intézmények folyamatosan frissítik adatlapjukat. 

Az oldalon kereshetünk egyéni igényeinknek megfelelően, szűrhetünk régióra és korosztály szerint is. Ha családdal indulunk neki a kultúrtúrának, szintén lehet korosztályra, régióra sőt, még programtípusra is szűrni. Itt mindenki megtalálhatja a számára megfelelő programot, az óvodásoktól az egyetemistákig. 


Na, melyik lesz az első hely, amit meglátogatsz? (Forrás: Múzeumi à la carte)

Országszerte megtalálod az intézmények infóit arról is, hogy az adott múzeumban:

  • teljesíthető-e iskolai közösségi szolgálat,
  • milyen múzeumi szakköröket tartanak,
  • indítanak-e szünidei táborokat,
  • Milyen, ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó múzeumi közönségprogramokat rendeznek.

Tanároknak is érdemes böngészni a Múzeumi á la carte-ot

Közel 1000 kiállítás és több mint 2500 múzeumpedagógiai foglalkozás közül válogathatnak a pedagógusok. A kiállítások, programok látogatása előtt is érdemes átolvasni az oldalt, hiszen a látnivalókról hasznos infókat tudhattok meg, amiket a tanár ki is egészíthet további érdekességekkel a helyszínen.

A legjobb egy múzeumlátogatásra a pedagógusnak felkészülten érkezni, hiszen ezek a programok felkelthetik a gyerekek kíváncsiságát a kapcsolódó tananyaghoz. Főleg akkor, ha a tanár érdekes adalékokkal tudja kiegészíteni a látottakat - az adatbázis ebben is segít a pedagógusoknak. Sőt, a nekik szervezett továbbképzésekről is vannak itt információk.

A több száz hazai múzeum közül programkínálatát összegző Múzeumi á la carte oldalt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ üzemelteti. 

Kiemelt kép: Unsplash - Cristina Gottardi