Ezt nézd a héten - mi megy mától a mozikban?

17/05/18 csütörtök
ujnemzedek.hu
Magyar természetfilm, francia-német történelmi dráma, rövidfilm összeállítás. De te úgyis a negyedikre ácsingózol majd.

Gemenc - az árterek világa

A Gemenc Közép-Európa legnagyobb ártéri erdeje, ahol a víz folyamatosan alakítja a tájat. A Duna határozza meg az ott élő növények és állatok mindennapjait: egyszerre táplál, véd és fenyeget, épít és pusztít. Az erdő és a folyó találkozása kitűnő élőhelyet biztosít lakóinak: a gemenci ártéri erdő szarvascsordák, vaddisznókondák, sasok, sakálok, hódok, gémek, jégmadarak mellett a védett fekete gólyák egyik legnagyobb populációjának ad otthont. Az öt éven keresztül, nagy műgonddal és speciális technikával - köztük rejtett vadkamerákkal, légi és víz alatti kamerákkal - készített természetfilm az ő életükbe enged betekintést, többek között olyan különleges felvételekkel, mint a fekete gólya fészekrakása és a fiókák felnevelése, vagy a 2013-as nagy dunai árvíz idején rögzített drámai képsorok. 

Ki imádja majd?

Az osztály Tutajosa mindenképp. A film gyönyörű, a zenék andalítóak, az egész úgy ékszerdoboz, ahogy van. Ha menőzni szeretnél környezetismeret-, vagy bioszórán, ez a matéria elsőrangú hozzá.

Film Farm

Egyedülálló rövidfilmválogatás... ami, hát, rövidfilmekből áll, egészen pontosan 9-ből. Többek között Géczy Dávid, Borsos Miklós, Madarász Isti és Szirmai Márton alkotásai között találunk 2. VH-s sci-fit, durva családtörténetet, de még katasztrófafilmet is. Ha elcsíped, csekkold.

Ki imádja majd?

A filmszakra felvételizel? Akkor te tuti.

Frantz

Francia-német (fekete-fehér) történelmi dráma: 1919-et írunk, az első világháború véget ért, a hatása azonban még nem múlt el nyomtalanul. A német Anna vőlegényét, Frantzot gyászolja, aki a fronton vesztette el az életét. Egy nap titokzatos férfi jelenik meg Frantz sírjánál, akit rejtélyes kapcsolat köt a halott katonához. A francia Adrian jelenléte nem csak a német kisvárosban okoz konfliktust, Frantz szüleit is felkavarja fiuk régi párizsi barátjának látogatása. Anna utánajár a két férfi ismeretségének, Franciaországba is követi a Párizsba visszatérő férfit, miközben folyamatosan viaskodik az érzéseivel is.

Ki imádja majd?

Aki totál rá van állva a francia-német (fekete-fehér) történelmi drámákra.

Alien: Covenant

A heti blockbuster-csapás, az Alien-saga sokadik része, a sokat szidott Prometheus kvázi folytatása. A galaxis egy távol bolygója felé tartó űrhajó, a Covenant legénysége felfedez egy csodás bolygót, egy eddig ismeretlen Paradicsomot. Ám az új világ igazából sötét és veszélyes – egyetlen lakója a szintetikus David (Michael Fassbender), a szomorú végű Prometheus-expedíció utolsó túlélője.

És akkor jön a dög, és megeszik mindenkit, vége.

Ki imádja majd?

Hát, mondanánk, hogy mindenki, de a külföldi kritikák (és a hazaiak sem by the way) nincsenek elájulva - sokan az eredeti Alien újrahasznosítását látják benne, szimpla magyarázkodást a Prometheus miatt, satöbbi. Csekkold le, és írd meg nekünk milyen volt!

Szerintünk mit nézz:

Nos, a Galaxis Örzői Vol2 nem véletlenül teljesít úgy a kasszáknál, ahogy - ez az a mozi, amire úgy ülsz be, mintha a Vidámparkba mennél, és nagyjából vágnád, mire számíthatsz a hullámvasúton. Gigafun, na: izgalmas, nagyon vicces, és - pedig egy géppuskás mosómedve és egy beszélő bonsai a főszereplők - a megfelelő helyeken meglepően sírásra ingerlő.

De amit még ennél is jobban tudunk javasolni: a Vademberek Hajszája az új-zélandi Taika Waititi filmje - ő rendezi különben az új Thor mozit, a Ragnarokot, de minket sokkal jobban érdekel az első filmje, a Hétköznapi vámpírok, ami... betojsz, olyan vicces.

A Vademberek hajszájának főszereplője Ricky, a városi kölyök - aki új nevelőszülőkhöz kerül, Új-Zéland vadregényes tájaira. A kezelhetetlen srác a kissé furcsa, de durván szeretetteljes Bella néni és új kutyája, Tupac (!) társaságában hirtelen otthonra lel, bár a zsémbes és magának való Hec bácsival nehezen találja a közös hangot. Amikor egy váratlan tragédia miatt Rickyt újra a gyermekvédelem felügyelete fenyegeti, a javítóintézet elől inkább hegyekbe menekül. Hec bácsi persze könnyedén rátalál, ám egy veszekedés és baleset miatt hetekre a dzsungelben ragadnak. Országos körözést adnak ki rájuk, és az újonnan törvényen kívülivé vált párosnak választania kell: vagy a saját fejük után mennek, vagy összefognak és megpróbálják együtt túlélni a nagy kalandot.

Ja, hozzátesszük: a cucc iszonyúan vicces - tipikusan az a fajta film, amit nem lehet nem imádni.