Te mit szeretnél önkénteskedni?

16/09/22 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az önkéntesség még mindig nem olyan elterjedt tevékenység, pedig itthon is számos izgalmas lehetőséget ragadhatnak meg az erre vállalkozók.
Ti melyik kategóriában önkénteskedtek?
Betegápolás, idősgondozás
Gyermekfelügyelet, gyermekgondozás
Környezetvédelmi, állatvédelmi tevékenység
Rendezvényszervezés, rendezvényen segítségnyújtás
Sport-, szabadidős tevékenység szervezésében való részvétel
Egyéb rászorulók segítése
Fogyatékkal élők segítése
Adminisztratív munka, honlap-adminisztráció, tagtoborzás

here

 
 
 
 
 
 

„Az önkéntesség olyan érték, amelynek hasznosságát, konstruktív jellegét és társadalmi kohéziós szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Nagyban járul hozzá a demokrácia fejlődéséhez, mindemellett az önkéntes tevékenységek fejlesztik a szociális készségeket és kompetenciákat, segítik a társadalmi szolidaritást, valamint sokoldalú tapasztalatot nyújtanak. Az önkéntes tevékenységek mind az önkéntesnek, mind a közösségeknek, mind pedig a társadalom egészének javára szolgálnak. Emellett az emberi, társadalmi, generációs vagy környezetvédelmi szükségletek és problémák kezelésének eszközei. Az önkéntes tevékenységek nem helyettesítik a hivatásszerű, fizetett munkalehetőségeket, de hozzáadott értéket nyújtanak a társadalom számára.” – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal egyik közleményében

A fiataloknak felelősségvállalást tanít, a pályakezdőket tapasztalathoz segíti. Mindenki megtalálhatja a számára leghasznosabb és legkedvesebb feladatkört, amivel értékes munkát végezhet vagy épp boldoggá tehet vele valakit.

Milyen önkéntességi típusok léteznek?

A KSH adatai szerint hazánkban túlnyomórészt a házi- és házkörüli munka, ügyintézés, vásárlás, gyermekfelügyelet, gyermekgondozás és a betegápolás, idősgondozás a legnépszerűbb önkéntességi munka. A fogyatékkal élők, egészségkárosultak segítése, a vallással kapcsolatos, illetve egyházi szervezetnél végzett tevékenységek és az adminisztratív munka, honlap-adminisztráció, tagtoborzás terén azt állapították meg, hogy többnyire nőket találunk az önkéntesek között, viszont a politikai tevékenységek, jogvédelem, érdekképviselet, egyéb jogsegélyekkel foglalkozó területeken kiegyenlített a helyzet. A környezetvédelmi, állatvédelmi, tevékenység, egyéb rászorulók (árvíz) segítése, a település- és gazdaságfejlesztés, közbiztonság, közrend védelme és a katasztrófa-elhárítási, mentési munka területén pedig inkább férfiak önkénteskednek.

A listán szerepelnek még önkéntesmunkaként oktatási, képzési, tudományos tevékenységek, rendezvényszervezés, rendezvényen segítségnyújtás és sport-, szabadidős tevékenység. Ezek általában a fiatalok körében a legnépszerűbbek.