Megvan a szemét szakasz - itt lesz idén a PET Kupa

17/04/06 csütörtök
ujnemzedek.hu
Videóra vették mi merre úszik a Tiszán. Druva felvételek készültek.

A szervezők célja, hogy a helyzet pontos felmérésével és a szennyezés természetének megismerésével adatokat és információkat nyerjenek, és ezzel segítsék a hatóságok és a PET Kupa mozgalom munkáját. A sok lelkes önkéntes, a környezettudatos cégek és önkormányzatok támogatásának köszönhetően 2017 márciusában immáron harmadik alkalommal jártak be ártéri szakaszokat.

A 2017. év eleji jégzajlás 2450 köbméter hordalékot hozott magával, melynek hulladéktartalma rendkívül magas volt. Tartalmát és súlyát tekintve elsősorban zöld hulladék (fák, gallyak, törmelékek) tette ki nagy részét, másodsorban műanyag hulladékok (polisztirol, purhab, PET Palack, stb.) és egyéb lebegő hulladékok (üveg, fém, villanykörte, egyéb használati tárgyak) elegyéből tevődött össze. A felhalmozott káros anyagok eltávolítása nem csak a víz minőségének megóvása miatt fontos, hanem közegészségügyi, mezőgazdasági és turisztikai szempontok miatt is szükséges. A felhalmozódott hulladék összeszedését az érintett öt vízügyi igazgatóság – közfoglalkoztatottak bevonásával – február végén megkezdte és egészen május közepéig folytatja.

A PET csapata feltérképezte a kérdéses területeket

Három nap alatt 50 folyamkilométeren, Cigándtól egészen Tokajig végeztek alapos felmérést vízi-, és terepi bejárással, fotó-, és videó dokumentációval. 82 szennyezett helyszínt jelöltek meg online, GPS-es helymeghatározással, a Trash Out applikáció (www.trashout.ngo) segítségével. Az 5. PET Kupa (2017. július 1-9.) is ezen a szakaszon lesz majd, így a súlyosan szennyezett helyeket az idei Kupa versenyzői és önkéntesei tisztítják majd meg. 


PET Kupa 2017 plakátja

V.  Tiszai PET Kupa 2017 - Gyűjts palackot, építs hajót, evezz és légy Te a legelszántabb tiszai kalóz! 

Az idei 71 km-es távot a dombrádi hajóépítést követően az Ibrány, Balsa, Tokaj, Tiszaladány, Tiszalök útvonalon (térképen) teszik meg, tokaji pihenőnappal és kulturális programokkal. Idén becsatlakozik egy flotta a Bodrogról, a Zöld Kör szervezésében. A bodrogi különítmény Sárospatakról indul és Tokajnál csatlakozik össze a csapattal, így lesz egységben az erő. Nekik köszönhetően a Bodrog is tisztább és szebb lesz. Sőt, a kenuzni vágyók csatlakozhatnak hozzájuk: https://www.facebook.com/events/2107351012824607/

Időpont: 2017. július 1-9. 
Útvonal: Dombrád – Tiszalök 
Nevezés: 2017. februárjától a honlapon: www.petkupa.hu
Önkénteseknek jelentkezés itt: http://petkupa.hu/hu_HU/onkentesseg/ 
További információk az esemény Facebook oldalán.
 

A szervezők további lépésekre készülnek

"Pozitív kommunikációba kell kezdeni a takarítást illetően, hogy ennek híre is legalább annyi emberhez jusson el, mint a jeges ár utáni katasztrófahírek.

Vadásztársaságok, horgászegyesületek és gazdálkodók átfogó bevonása szükséges a Tisza mentén, ami segíti a felmérést, gyorsítja az információáramlást és egy széleskörű együttműködést hoz létre, ami ellensúlyozná a kialakuló apátiát, a „mit tehetnénk mi?” érzést a helyi lakosokban.

Következő rendezvényük egy zártkörű szakmai kerekasztal beszélgetés lesz április végén, ahol a fenti problémát fogják elemezni és mihamarabbi megoldásokat keresni rá.

Tavasszal pedig vízre kerül Szemétevő Szeméthajójuk, hogy vigyázó szemét a Tiszán tartsa non-stop."