200 önkéntessel szépítettük meg a tereket

17/06/19 hétfő
ujnemzedek.hu
Keres és szeresd a teret, ez volt a neve a különleges akciónknak és megígérhetjük, lesz még!

UPDATE:

Elkészült egy hangulatos kisfilm is az akciónkról:

 

Eddig országszerte csaknem kétszáz önkéntes vett részt az Új Nemzedék Központ 18 helyszínen megszervezett városszépítő akcióján. A „Keresd és szeresd a teret” elnevezésű megmozdulás célja az volt, hogy a közösségben rejlő erőforrások kihasználásával barátságosabb és rendezettebb városi környezet alakuljon ki. Az országos önkéntes akciót az Új Nemzedék Központ Közösségi Terei szervezik és koordinálják. A rendezvénysorozat utolsó állomására hétfőn Debrecenbe várják az önkénteseket.

A virtuális szórakozás és az egymással való online kommunikáció terjedése ellenére még mindig a városi terek azok a helyszínek, ahol a fiatalok értékes időt tudnak eltölteni egymással. Vannak, akik csak átrohannak ezeken a tereken iskolába vagy munkába menet, de vannak, akik az aktív kikapcsolódás céljából keresik fel a közösségi tereket, esetleg gyermekeikkel vagy nagyszüleikkel mozdulnak ki a szabadba.  

Az Új Nemzedék Központ célja az volt az országos figyelemfelhívó megmozdulás megszervezésével, hogy ezek a közösség által használt terek barátságosabbá és élhetőbbé váljanak. Budapesten a Főkert irányításával a Szent István Parkban kerítést festettek az önkéntesek, Szolnokon pedig a gyermekek graffitit készíthettek egy falra, amely a jövőben az önkéntesség jelképe lehet a városban. Szombathelyen egy játszótér szépült meg. Több helyszínen óvodák, iskolák kerítését újították fel az önkéntesek, ezzel is felhívva a figyelmet saját környezetünk ápolásának fontosságára.

Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a fővárosi rendezvényen elmondta: „fontos, hogy ne csak beszéljünk az önkéntességről, hanem tegyünk is érte. A fiatalok társadalmi szerepvállalásának erősítése kiemelt feladat”. A helyettes államtitkár hozzátette: „mindez a mikroközösségünk, a közvetlen környezetünk rendbetételével kezdődik.”

Az Új Nemzedék Központ egész évben, országosan húsz Közösségi Térben várja a fiatalokat különböző programokkal, kikapcsolódási lehetőségekkel és rendezvényekkel. A június 17-i „Keresd és szeresd a teret!” akció különlegessége az, hogy nem csak a fiatalabbaknak, hanem minden korosztálynak szólt. A város rendben tartása közös ügyünk, hiszen a város mindenkié.