Több százezer kínai keresztanyja lett egy 17 éves angol lány

16/09/26 hétfő
ujnemzedek.hu
Nintendo, Tarzan, Neo, Barcelona, Gandalf, Cindarella, Gaga, Ronaldo. Azért ennél lehet jobb keresztneveket találni az angol nyelvben, de van, aki tényleg csak eddig jut.

Ezt ismerte fel egy angol tini, a 17 éves Lisa Maxwell, aki kínaiak számára indított keresztnévválasztó weboldalt a SpecialName.cn domainen. Eddig 48 ezer angol fontot (kb. 17,5 millió forint) szedett össze azzal, hogy bizonyos személyiségjegyek bejelölése után neveket ajánljon azoknak, akik képtelenek elszakadni a showbiznisz szereplőitől.

A kínaiaknak azért van szükségük egyre inkább angolszász névre, mert ha elhagyják az országot – még ha csak virtuálisan is, például regisztrálnak valamilyen globális online szolgáltatásra – sokszor ütköznek problémákba a nyelvek közötti különbségek miatt. Nem értik a nevüket, nem tudnak hivatalosan papírokat aláírni, nem tudják begépelni azt online felületen és hasonlók.

A leggyakoribb kínai vezetéknevek és eredetük

Lisa egy kínában tett kirándulása során szembesült a problémával, és utána azonnal létre is hozta a névgenerátort, aminek segítségével kínai Sarah-kal, Carolokkal, Peterekkel és John-okkal árasztotta el a világot. Eddig körülbelül 221 000 kínainak segített a keresésben, ez pedig azt jelenti, hogy valószínűleg ő a legtöbb keresztgyermekkel rendelkező ember a világon. 

A startup szép jövő előtt áll, hiszen kínában évente 17 millió gyerek születik, utánpótlás van bőven.