Tárgyalni a főnökkel? Azt meg hogyan?

17/10/12 csütörtök
ujnemzedek.hu
Te döntöd el, hogy dróton rángatnak, vagy inkább beleszólsz a saját életedbe a munkahelyeden magad is.

Van az a bizonyos főnökös mém:

Képtalálat a következőre: „that great meme”

Na, hát nem véletlen, hogy ebből a képből (ami egyébként a zseniális Office Space, aka Hivatali patkányok című filmből származik) egy ezerféle mindent egyetlen, mindenki által ismert és dekódolható dolog jöhetett létre - merthogy a főnökről általában nem egy jófej valaki, hanem a basáskodás és a despotizmus legrosszabb hagyományai jutnak az eszünkbe.

Vagy csak nekünk, és akkor tényleg bajban vagyunk.

Mindenesetre nyilván főnöknek lenni is nehéz, de 

egy rossz főnökkel tárgyalni még nehezebb.

Sőt, tovább megyünk: annak a főnöknek nem is kell rossznak lennie, elég, ha te vagy nem megfelelően pozicionálva a tárgyaláshoz. A psychologytoday.com összeszedte, mire kell ügyelni, hogy komoly vitapartner legyél egy feljebbvalód szemében!

Tedd magad nélkülözhetetlenné a munkahelyen

Most komolyan magyarázzuk? Egyszerűen végezd jól, mit jól, ÉLVEZETTEL a munkádat. Ha élvezed, amit csinálsz, az azzal jár, hogy nem csak odakened, hanem megoldod a rád háruló feladatot. Szkilleket szerzel, átlátod a folyamatokat, jelen vagy a munkaidődben - és nem például a Facebookon. Ha a főnök egy tőrömetszett furkó, és kisajátítja az eredényeidet, te akkor is széttárhatod a kezed: amit lehet, megtettél, és neked igenis lehet szavad.

Hogy hogyan viselkedj? 

Képtalálat a következőre: „boss gif”

Nem látja, milyen helyzetben vagy? Akkor próbáld meg Te az ő szemével nézni a dolgokat

Az emocionális belehelyezkedés, a másik érzéseinek beengedése mindig előny - oké, ehhez képesség kell, vagy legalábbis meló. Alkalmazott legyen a talpán, aki képes túlnőni a saját sértettségén egy orbitális, és szerinte talán lecseszés után - de meg kell értsük, hogy a főnöknek is jó eséllyel vannak főnökei, akik szintén eredményeket várnak, vagy pénzt, vagy engedelmességet, vagy bármit. Nyilván van különbség belátás és birkaság között - ha különbséget tudsz tenni a behódolás és a konstruktív együttműködés között, akkor az a főnöködnek is fel fog tűnni. Ha meg nem, akkor megintcsak nem te vagy a hunyó.

Képtalálat a következőre: „boss gif”

Ne törd össze magad

Pláne a főnöködnek ne. Mondtuk már, hogy ne legyél birka? Na, hát erről van szó. Húzd ki magad. Legyen gerinced. Kétszer is gondold meg, mit mondasz, és pláne, hogy hogyan mondod, de legyen merszed beszélni. Nem beszólni: beszélni. Ne picsogj, ne panaszkodj, de ha olyan helyzetben találod magad, amit úgy érzel nem tudsz,  vagy nem dolgod megoldani, mégis rádlőcsölik, akkor lépj tovább, és pont.

Végülis ez csak egy meló, basszus.

(Van még pár tipp - ide kattintva elérhetőek.)