Személyiségteszt az állásinterjún? Minek?

16/10/28 péntek
ujnemzedek.hu
A nagyvállalatok sokszor alkalmaznak személyiségteszteket az állásinterjúk során és ehhez a tendenciához csatlakoznak sorban a közép- és kisvállalatok is. Hogy miért tartják ezt fontosnak? Kiderül!

A különböző személyiségteszteket azért használják, mert ezáltal tudják megvizsgálni az egyén temperamentumát, kitartását, alkalmazkodási képességét, önfegyelmlmét, önkontrolját, szocializációs képességét és azt is, hogy az adott személy introvertált vagy extrovertált. Ezak az információk fontosak, hisz ezáltal tudják megállapítani, hogy a kiválasztott személy, könnyen vagy nehezebben tud beépülni a cég vállalalti kultúrájába.

MBTI

A leggyakoribb tesztelés a 72 kérdésből álló MBTI, ami a válaszok alapján kielemzi a kitöltőt munka és karrier szempontból, hogyan viselkedik a magánéletében és mi jelenti számára a nehézségeket. A teszt nem azt mutatja meg ki a rossz vagy a jó, csupán rávilágít az emberek különbözőségére. Megmutatja azokat a területeket, amikben jók vagyunk és azt is, amit fejlesztenünk kell. Ha valaki ez alapján rakja csoportba a beosztottait, könnyebben tud sakkozni az emberekkel, össze tudja párosítani az embereket az alapján, hogy kinek kell húzóerő a munka során és kinek kell felügyelet a kontroláláshoz. 

Ha kíváncsi vagy te milyen típusba tartozol, itt töltheted ki az MBTI tesztet. 

CPI

A CPI a fejvadászcégek egyik legkedveltebb kiválasztási eszköze, amit már a legelső fordulóban bevetik, hogy kiszűrjék a nem megfelelő jelölteket. Persze nem elég csak a teszteknek megfelelni, a személyes benyomás is épp olyan fontos az interjú során. A CPI-t közel ötven éve használják, kezdetben az amerikai katonák felmérésére alkalmazták, hogy megállapítsák alkalmasságukat, képességeiket, személyiségjegyeiket. 

300 állításról kell eldöntenünk, hogy igaz vagy hamis, ránk nézve és csak pár másodpercünk van válaszolni. A válaszokból az erre készített szoftver egy grafikont készít, amit egy szakértő kielemez és összefoglalja a pályázó személyiségét. A tesztben szereplő állítások az alábbi tulajdonságok meglétére illetve hiányára vonatkoznak: dominanciatörekvés, ambíció, becsvágy, önelfogadás, aktuális közérzet, szorongásmentesség, egyéni felelősségtudat, társas felelősségérzet, önkontroll, tolerancia, elfogadókészség stb. 

Ha érdekel a teszt, itt tudod kitölteni.

Big5

A Big5-nak, azaz nagy ötnek nevezett kérdőív is a személyiség mérésére szolgál, melynek alapját az ötfaktoros személyiségmodell alkotja. A kiválasztások elején használják, ezzel szűkítik a jelentkezők számát. 132 tételből álló mérés a személy alapvető érzelmi, interperszonális és motivációs jellegzetességeit méri. Az állításokra öt opció közül választhatunk: teljesen egyet értek; inkább egyet értek; igen is, nem is; inkább nem értek egyet; egyáltalán nem értek egyet.

Ne is készüljünk arra, hogy becsaphatjuk a rendszert, mert szerepelnek úgynevezett válaszvaliditást mérő kérdések is, melyek azt mérik, hogy a pályázó mennyire "szépíti" meg önmagát a teszt kitöltésekor. Az erre irányuló kérdések összességét Szociális kívánatosság skálának nevezték el. Ha ezekben a kérdésekben a teszt alany nagyon magas pontszámot ér el,azt jelenti, hogy túl pozitívan értékelte magát.


forrás: stocksnap

A tesztben 5 dimenziói és ezek alskáláit mérik:

  • Energia (dinamizmus, dominancia) - ők a társaság kedvelők, nyitottak, aktív és energetikus emberek
  • Barátságosság (együttműködés, udvariasság) - jól kijönnek bárkivel és őket is kedvelik, könnyen teremtenek kapcsolatokat
  • Lelkiismeretesség (pontosság, kitartás) - megbízható, felelősségteljes, precíz beoszottak
  • Érzelmi stabilitás (emocionális kontroll, impulzivitás kontroll) - jó állóképesség és stressz tűrés, vezető típusú emberek
  • Nyitottság (nyitottság a kultúrára, nyitottság a tapasztalatokra) - tanulékonyság, fejleszthetőség, tudásvágy jellemzi őket

Ez a teszt azért fontos mert a megállapított tulajdonságok által könnyebb megismerni a munkavállalót. Mondjuk ha vezető pozícióra jelentkezett egy adott személy és ahhoz a legtöb pontszámot az érzelmi stabilitás dimenzióban kell elértni, de a jelentkezőnek ebből van a legkevesebb pontja, akkor abból leszűrhetik a felvételiztetők, hogy a munkavállaló nem épp erre a pozícióra való. 

Összességében 

Ezeknek a feladatoknak a megoldása után egy kép alakul ki a munkavállalóról, hogy milyen a konfliktuskezelése, hogy viselkedik ha csapatban kell dolgozni, érzelmi intelligenciájáról, munkához való viszonyáról és a problémamegoldó képességéről. Ezek fényében, már kezdjük érteni, hogy miért fontos ez a munkáltatóknak. A szeméyles beszélgetést persze nem úszod meg ezekkel. Nézd meg, milyen kérdésekre számíthatsz egy ilyen találkozón.