Szakmák, amiket tuti te is összekeversz

17/07/25 kedd
ujnemzedek.hu
Most akkor mit csinál egy pszichológus, és mit csinál egy pszichiáter? Van-e különbség az építőmérnök, és az építészmérnök között?

...mondjuk, mivel szerdán jönnek a ponthatárok, tök mindegy, úgyis oda fogsz járni, ahová felvettek, haha. Szóval, ha például nem tudtál dűlőre jutni a 

pszichológus illetve pszichiáter szakokkal

akkor nagy a baj: a pszichiáter ugyanis eleve orvosoként végez, ebben az esetben pedig hülyén venné ki magát, ha nem tudná az illető, mi merre hány méter. De félre a tréfával, a lényeg ugyanis, hogy ezzel szemben a pszichológus 5 év bölcsészkaron végzett pszichológia-magolás képződhet tovább és szakvizsgázhat pl. klinikai szakpszichológusként, tanácsadó szakpszichológusként, pedagógiai szakpszichológusként, stb.

Vagyis röviden: a pszichoLÓGUS bölcsészeti diplomát szerez, a pszichiÁTER orvosi diplomát. Míg a pszichiÁTER írhat fel gyógyszert (hiszen orvos, naná, hogy felírhat), addig a pszichoLÓGUS nem - ez persze nem zárja ki, hogy a kombinált kezelés során egymással együttműködve próbáljanak segíteni a páciensen.

Hidegburkoló vs. melegburkoló

...oké, kicsit csalunk, mert aki az egyikhez ért, legtöbb esetben (vagy inkább szerencsénkre) általában mind a kettőt vágja, szóval nem kifejezett szakmákról van szó. Viszont manapság olyan kevés van belőlük, hogy akinek csepp esze van, mondjuk a szabadbölcsészet szak helyett ezeket tanulja ki, ráadásul, mivel mind a kettő a lakásbelsőhöz kapcsolódik, az ember még akkor sem ázik el, ha viharban kényszerül dolgozni.

Szóval míg a melegburkolást csak vízszintesen a padló burkolásához alkalmazzák, addig a hidegburkolást függőlegesen is csinálhatják, fürdők, konyhák, folyósók burkolásánál. A hidegburkoló csempével, égetett kerámiával (hideg dolgokkal) dolgozik, a melegburkoló fapadlókat fektet, parkettákkal, laminált padlókkal dolgozik.

So it goes.

Tanár vagy tanító? 

Ahogy az itt is szerepel: míg a pedagógus imádja a szkmáját, a tanárnak a pedagógusi pálya csupán egy szakma. De van-e különbség a tanár és a tanító között?

Van.

A tanár az az egyetemet végzett személy, aki felsősöket és középiskolásokat IS taníthat, a tanító viszont a főiskola után az általános iskolás alsósokkal foglalkozik.

Építész- és építőmérnök

Az építõmérnök feladata szerteágazó, a talán legfontosabb terület az épületszerkezetek és díszítőelemek méretezése a rájuk ható terhekre- az épületek tartószerkezetét méretezi, a stabilitását vizsgálja. Ezen túl megtervezi az épület alapozását, tervezhet ipari csarnokot, hidakat, tornyokat, alagutakat, közmûhálózatot, közutat, vasutat,  gátat. Nem csak a szerkezetek tervezésénél, hanem a kivitelezésnél és fenntartásnál is sok építõmérnök tevékenykedik. 

Ahogy az a regi.epiteszhk.bme.hu-n szerepel: az építészmérnökök képesek ellátni a település- és területrendezés valamennyi építészeti és építési feladatát, ezen belül elvégzik épületek, épületegyüttesek építészeti, szerkezettervezési feladatait, megtervezik, megszervezik, irányítják és ellenõrzik ezek építését, mûemlékvédelmi, épület-fenntartási és épület felújítási feladatokat végeznek el, ellátják az építésigazgatási és hatósági munkák irányítását, vagy képzettségüknek megfelelõ elméleti, tudományos és oktatási tevékenységet folytatnak.

Értem? 

+1: most akkor meterológus, vagy meteOrológus?

METEOROLÓGUS BAKKER.