Rémálommeló: munkák, amelyek nem olyan szuperek, mint hinnéd

16/09/20 kedd
ujnemzedek.hu
Persze, mindent lehet jól csinálni, csak hát nem minden arany, ami habos torta. Óvatosan válassz!

businessinsider.com gyűjtése leginkább arra ment rá, hogy melyek azok a melók, amelyek sokak szemében übergigaszuperságnak tűnhetnek, ám ha egy kicsit mögéjük néz az ember, észrevehető, hogy a vidámpark és az ingyen fagyi éppenséggel teljesen másik irányban van. Vagyis, ahogy a cikk szerzője, Steve Tobak írja: "Többek között a közösségi média, az okostelefonok térhódítása azt is magával hozta, hogy rengeteg vadonatúj karrierlehetőség született. Ezekbe - nincs kétség  - nagyon-nagyon sokan fejest ugrottak - és a helyzet az, hogy az egyik gond velük pontosan ez."

 

Coach

Tobak nem győzi hangsúlyozni, hogy nem a lehetőségek ellen ágál - ő csak azt mondja, hogy mivel baromi sokan próbálkoznak ezekkel a melókkal, gyakorlatilag muszáj a legjobbnak lenni bennük, ha boldogulni akarunk. "Például amikor a tanácsadóknak is tanácsadók tartanak tanácsadást a tanácsadásról, akkor talán ideje olyan meló után nézni, ahol akad még betöltetlen pozíció."

 

Érzelmi intelligencia edző

Nálunk még annyira nem ismert - és ha az olyan újságírókon múlik, mint Tobak, akkor talán nem is lesz az. "A munkahelyi sikerek és az érzelmi intelligencia között semmilyen bizonyított összefüggés nincs, persze divathóbortnak jópofa ez is." - állítja a szerző. Ebből kiindulva tehát CSUPÁN azért, hogy a karrierünk sínre kerüljön, ilyesfajta tréningre semmi szükségünk nincs - vagyis a cikk alapján az edzőkre sem. (Akit a dolog, már hogy mi is ez a meló valójában, érdekel, az ide kattintson. És ámuljon el.)

 


Munka kell - de nem mindegy, milyen (kép: Pinterest)

 

Önjáró író

Már aki megkerülve a kiadókat saját maga adatja ki a könyvét. Csak ugye ezzel is az a baj, hogy Vannak Rá Példák, Hogy a Dolog Összejön, de ez 100-ből 1 szerző, a többiek pedig... hát, maradnak a kaptafánál. Tobak szerint a tanulság: a bestseller-író nem attól lesz bestseller-író, mert azt mondja magáról, hogy az.

 

Ha kíváncsi vagy, mi került még be ezeken kívül is a meglehetősen túlhájpolt munkák közé, Ide Kattints! Mindenesetre az újságíró így foglalja össze, mire próbál kilyukadni: "Az, hogy szereted a munkád, nem elég a sikerhez, mint ahogy az sem, ha minden idődet beleölöd. Egyszerűen arról van szó, hogy amit csinálsz, az eladható legyen."