Pénz kell az ötletedhez? Használd ezt az érvet!

16/09/23 péntek
ujnemzedek.hu
Hamarosan a magyar startup cégekbe fektetők a befektetési érték 25 százalékát visszakapják.

Ha van egy jó üzleti ötleted, csapatod a megvalósításra és rendes üzleti tervet is képes vagy összeállítani, akkor már csak pénz kell. Ha befektetőt keresel, az első amit megnéznek, hogy a csapatod szakmailag milyen összeállítású. Lehet szuper ötleted, ezer oldalas üzleti és marketing terved, de ha nincs melletted a megfelelő fejlesztő, grafikus, projekt menedzser vagy egyéb olyan magasan képzett szakember, aki szükséges a kivitelezéshez, nem fognak foglalkozni veled. Ezt mindenképpen érdemes megjegyezni, mielőtt elkezded a kilincselést és/vagy kalapozást a potenciális befektetőknél.

Aztán, ha már ott ülsz a pénzemberrel szemben, jöhet az egyezkedés. Itt is sok stratégia létezik, ezekre most nem térünk ki, de amit tuti bedobhatsz, az ez: 2017. januárjától a magyar startup cégekbe fektetők a befektetési érték 25 százalékát visszakapják társasági adókedvezményként. Az adókedvezményt a befektetés évében és az azt követő három évben lehet egyenlő részben igénybe venni, évente húszmillió forintig.

Itt megnézheted, mi a legfontosabb egy startup indításánál

A Nemzetgazdasági Minisztérium ezzel együtt a startup fogalmát is konkretizálná, és korai fázisú vállalkozásként lehetne hivatkozni azokra a cégekre, amelyek legfeljebb három éve működnek, árbevételük 100 millió forintnál kevesebb, és húsznál kevesebb embert foglalkoztatnak. Kikötés lenne az is, hogy ne legyenek tulajdonosok más társaságban.

Persze mire a pénzember íróasztalához ülsz, erről már ő is tudni fog, így nem lesz nehéz dolgod az alkudozásnak ezzel a részével. Már csak az ötlet, a csapat és az üzleti terv kell. Hajrá!