Öt munkatárs-típus, akit imádunk utálni

16/09/27 kedd
ujnemzedek.hu
A pletykafészek, az ötletgyilkos és a gyermeteg. Nem tudod kikerülni őket, de kezelni megtanulhatod.

Az élet rendje, hogy nem mindenkit szerethetünk, és nem mindenkivel tudunk jól kijönni. Csakhogy vannak olyan típusú emberek, akikkel úgy általában senki sem békél meg. Mutatunk párat.

A cikiző

Viselkedése: erőszakos és nyomulós, lelki terrort használ, hogy elnyomjon másokat. Kapcsolataikat, beosztásukat vagy lekezelő hanghordozásukat használják arra, hogy másokat megfélemlítsenek.

Így bánj el vele: először is állj ki magadért, ne hagyd, hogy elnyomjanak, ne keveredj velük parttalan vitákba, és már az elején mutasd ki, hogy nem fognak tudni veled játszadozni. Nem árt, ha konkrét példákat gyűjtesz össze arra az esetre, ha tarthatatlan lenne a helyzet, és tálalnod kell a főnöködnek vagy a HR-nek.

 

Az ötletgyilkos

Videlkedés: szarkasztikus kommentekkel illet minden ötletet. Amire gondol, azt rögtön ki is böfögi.

Így bánj el vele: legjobb, ha megpróbálod ignorálni, mert ha azt látja, hogy nem érdekel, előbb utóbb megunja. Ha nem: oszd ki mások előtt, mondd meg, hogy másoknak is joguk van a szabad véleménnyilvánításhoz, így kéred, hogy mellőzze a kommentjeit.

 

A munka alól kibújó

Viselkedés: csak akkor dolgozik keményen, ha az az ő érdekét szolgálja. Nem csapatjátékos.

Így bánj el vele: ha miatta bukik el egy közös projekt, nem tehetsz mást: szólj a főnökötöknek. Ha téged nem érint, hogy hogyan dolgozik, ne foglalkozz vele, mert csak magadat húzod fel, feleslegesen.

 

A gyermeteg

Viselkedés: rögtön rohan a főnökhöz árulkodni, minden apróságot. Imádja, ha azt hangoztathatja a vezetőség előtt, hogy melyik kollegája nem dolgozik eleget. Bezzeg ő!

Így bánj el vele: vigyázz arra, hogy mit mondasz előtte. És legfőképp: ne hívjátok el a többiekkel munka utáni beülésre, éreztessétek, hogy ha nincs lojalitás, akkor haverkodás sincs.

 

A pletykafészek

Viselkedés: amit meghall, megtud, azt tovább is adja, mint egy hírügynökség. Semmi se szent neki, imád mások életével kavarni, embereket egymás ellen fordítani.

Így bánj vele: sehogy. Ne mondj neki semmit és ne hallgasd meg.