Nettó 146 ezret keres az átlagos pályakezdő Magyarországon

17/05/24 szerda
ujnemzedek.hu
A Fizetesek.hu legújabb felmérésében arra volt kíváncsi, hogy a 17-24 éves korosztály milyen fizetésekre számíthat. A kutatásból kiderült, hogy a legjobb helyzetben a Budapesten multinál dolgozó és informatikus diplomával rendelkező pályakezdők vannak.

Magyarországon a pályakezdők átlagosan bruttó 220 ezer forintot keresnek, ez 146 300 Ft nettó bért jelent azoknál, akiknek nincs gyerekük, és nem friss házasok. Az országos átlagfizetés 270 ezer forint körül mozog. Összehasonlításképpen: a legtöbbet azok a 35-45 évesek keresik, akik 6-10 éves tapasztalattal rendelkeznek a munkahelyükön, ők havonta átlagosan 340 ezer forintra számíthatnak adózás előtt, derült ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu internetes bérfelmérés eredményeiből.

kép: Pexels.com

Sokat javult a pályakezdők bérezése az elmúlt években

A 17-24 éves korosztály - vagyis az a csoport, ahová a frissen érettségizett és a friss diplomás pályakezdők kerülnek - fizetése így is évről-évre javul, és az elmúlt időszakkal összehasonlítva idén várják őket a legjobb kilátások. Míg 2011-ben a válság hatására mindössze havi 160 ezer forintra számíthattak, 2012 és 2014 között már 180 ezer forint között mozgott a várható bérük, 2015-ben már elérte a 200 ezret, tavaly pedig túllépte a 210 ezer forintot.

Természetesen az sem mindegy, hogy pályakezdőként milyen iskolai végzettséggel rendelkezünk: a szakmunkások havi bruttó 180 ezer forintos bérre számíthatnak, a gimnáziumot és OKJ tanfolyamot végzett pályakezdők bruttó 200 ezerre, a diplomás abszolvensek pedig főiskola esetén átlag 280 ezerrel, egyetemi végzettség mellett pedig havi bruttó 290 ezer forinttal is számolhatnak.

Itt is az informatikusok keresnek a legtöbbet

Az első munkahely megszerzésénél a fizetés nagyságát nagyban befolyásolja, hogy milyen területen helyezkedtünk el. Az informatikusok iránt köztudottan nagy a kereslet, ennek megfelelően pályakezdőként is ők keresik a legtöbbet: átlagosan bruttó 310 ezer forintot kapnak a munkába lépés után. Őket a minsőgémenedzsment követi átlag 300 ezer forintos fizetéssel, majd a bankügy következik bruttó 270 ezer forinttal. Havi bruttó 250 ezer forint körül keresnek még a HR és munkaerő-fejlesztés, a pénzügy és könyvelés, az elektrotechnika és elektronika, valamint a marketing, reklám és PR területén elhelyezkedő pályakezdők. Érdemes továbbá a gépipar (240 ezer forint), a vegyipar (238 ezer forint) valamint az autóipar (212 ezer forint) területén állást keresni. Tapasztalat nélkül a legkevesebbre az oktatás és képzés (havi bruttó 175 ezer forint), a vendéglátóipar és idegenforgalom (173 ezer forint), valamint az egészségügy és szociális ellátás (170 ezer forint) területén számíthatnak a leendő munkavállalók.

(HR portál)