Így lesz okés a munkahelyi csapatod

16/10/04 kedd
ujnemzedek.hu
Ami össze van kovácsolva, az nem könnyen esik szét - ragasztgatni, toldozni-foldozni nem csak a rossz iparosok, hanem a rossz főnökök is tudnak. Utóbbi esetben természetesen a csapatról van szó, ami a cég sikeréért felel. Az Undercover Recruiter elemzésében bőven kitér arra is, mi az, ami jelzi, hogy valami nem stimmel: ez a motivációs szint totális zuhanása. Ha a dolgozók nem ötletelnek, egymást pletykálják ki a kantinban, és folyamatosan dühös mindenki, akkor ott bizony baj van. És ha te vagy a főnök, akkor ideje elgondolkodnod néhány dolgon.

Ha igyekszik, egyszer mindenki főnök lehet. A sikerhez azonban egy jól összerakott team kell. Itt vannak a tippjeink.


Fotó: Stocksnap

Ha felveszel valakit, tudd meg miért szeretne a cégnél dolgozni

Igen, iszonyatosan béna és elcsépelt dolognak tűnik, de ami durva, hogy az állásinterjúk jelentős százalékánál nem merül fel ez a kérdés. És itt nem arról beszél az elemzés, hogy a vállalati szobanövények pontos számát kell fejből darálni, hanem a célok, a küldetés, és az üzenet lényegét tudja-e a pályázó. Ha tudja (és csupa olyan emberrel vesszük körül magunkat, aki szintén), akkor a fogaskerekek közé nemigen kerülhet homokszem. 

Fontos itt még megemlíteni, hogy a leendő munkatárs stílusa se üssön el a cég stílusától. Az, ha valaki laza és cool, jelentheti, hogy az illető a feladataiban ennek ellenére precíz és megbízható, de jelentheti pont az ellenkezőjét is. Ha nem vagyunk biztosak abban, melyik az illető, könnyen aknára léphetünk vele kapcsolatban. Egyes cégek például már alkalmazzák azt a módszert, amit nevezhetünk "nyílt napnak" akár: ennek a során az esetlegesen megfelelőnek talált dolgozójelöltet egy napra egy kiválasztott munkatárs mellé helyezünk, hogy lássa, hogy mennek nálunk a dolgok. Ezzel komoly előnyre tehetünk szert!

Csak a főnök adhat ötleteket?

Na, ne már. Ki szereti, ha totál butának nézik, és ha eszébe jut valami igen kreatív, és elmondja annak, akit meghallgatnak odafenn (és aki jellemzően egy középvezető), az a saját ötleteként adja el a dolgot? Ez minimum vérlázító, és totális lázadáshoz vezethet alsóbb szinteken. Kell ez nekünk? Dehogy kell. 

A cél olyan munkatársi rendszer kialakítása, ahol, bár a rendszer pilléreit és beosztását mindenki ismeri, de senki sem érzi magát 8-tól 16 óráig güriző robotnak, akire senki sem figyel. A rossz főnök ismérve, hogy ezt soha nem gondolná végig. Amit azonban jól tesz: ha az egységet olyan közös, csapatszellemet erősítő foglalkozások megrendezésében erősíti, mint amilyenek a versenysportok is. Ezek is akkor sikeresek, ha az együttműködést erősítik, illetve - ahogy az elemzés kifejti - a sikerek, az együtt játszás során erősödik a csapatszellem is. Fontos, hogy főnökként semmiképp se egyedül döntsük afelől, milyen közös elfoglaltságban vegyünk részt - egy köremail-es szavazás kb. 5 percünkbe kerül, és ismét csak azt erősíti, hogy mindenki véleményére kíváncsiak vagyunk.