Így kell egymilliót keresni 25 évesen Magyarországon

16/09/22 csütörtök
ujnemzedek.hu
Persze tanulni meg gyakorolni kell hozzá, de meg lehet csinálni.

A Magyar Startup Közösség elnevezésű Facebook oldalon találtunk egy érdekes dokumentumot, ami többek között 300 magyar szoftverfejlesztő fizetését is megmutatja. A fájl pontos eredetét, hitelességét nem ismerjük, de az eddigi tapasztalataink alapján a valóságot tükrözi. Elvileg kérdésekre adott válaszok alapján állították össze a listát, azt is megkérdezték, hogy a Star Wars-t vagy a Star Treket szeretik-e jobban. 

A fizetés mellett szereplő többi adat alapján látható, hogy a hazai szoftverfejlesztők már 25 éves koruk alatt is elég jól keresnek, többségük 300-400 ezer forint fölött visz haza, de a millió fölöttiek klubja sem túl szűkkörű.

A Mennyire vagy elégedett a fizetéseddel? és a Mennyire érzed magad boldognak? kérdésekre 1-5-ig pontozással kellett válaszolniuk a fejlesztőknek. A két szám a válaszadók többségénél megegyezik, azaz aki többet keres, az boldogabbnak érzi magát.

A legtöbben Budapesten helyezkedtek el egyetemi vagy főiskolai végzettséggel, de nem ritka, hogy valaki érettségivel kerül be menő cégekhez. A legnagyobb pénzeket a nemzetközi cégeknél lehet keresni, de a kis- és középvállalkozások és a startupok is foglalkoztatnak fejlesztőket teljes munkaidőben.

A válaszadóknak átlagosan hat és fél éves tapasztalata van a területen, van, aki egy évet jelölt be, és van, aki harminckettőt. Utóbbi kategóriában valószínűleg nincsenek sokan Magyarországon, de persze simán kezdhette valaki a nyolcvanas években a szoftverfejlesztést Commodore-on. Programozási nyelvekben egyébként a PHP és a Javascript a menő, de a C++, a Python Typescript, Ruby, Android is sokaknál szerepel a listán.

És nem szabad megfeledkezni arról a tényről sem, hogy a 300 fejlesztő közül 52-en a Star Treket, 169-en a Star Warst preferálják, a maradék 81 válaszadót viszont nem érdekli egyik sem. Ezt mondjuk mi sem értjük.