Hiányoznak a digitális képességek a legtöbb munkahelyen

17/07/26 szerda
ujnemzedek.hu
Nehézkesen megy az átállás a digitalizációra.

Egy új felmérés szerint elég ramaty állapotban van a legtöbb cég digitális tudás szempontjából, pedig elég fontos lenne, hogy minél hamarabb sikerüljön átállni a digitális életre. Nem arról van szó, hogy mindenhol retinaszkenner engedje be a munkatársakat a kapun, ezek a legfontosabb területek a Müncheni Műszaki Egyetem "Skills for Digital Transformation" és az SAP szoftvergyártó felmérése alapján, amihez 18 ország cégeitől kaptak visszajelzéseket:

 • digitális biztonság
 • mobiltechnológiák
 • business change management
 • big data analitika
 • felhő alapú informatikai rendszerek
 • IoT (Internet of Things)
 • InMemory adatbázisok
 • közösségi média
 • mesterséges intelligencia
 • Novel interfészek
 • blockchain

A vállalkozások fontosnak tartják a digitális átállást, mégis nagyon kevés helyen kielégítő a felkészültség. A 2015 után idén második alkalommal elkészített nemzetközi kutatás szerint a megkérdezett cégek 64 százaléka nem rendelkezik ilyen képességekkel. Két évvel ezelőtt még csak minden második vállalat állította ezt. A digitális transzformáció fontosságát mutatja, hogy a vállalkozások 45 százalékánál úgy vélik, a digitalizáció komoly fenyegetést jelent meglévő üzleti modelljükre, és sokan tisztában vannak az előnyeivel is. A válaszadók 56 százaléka nyilatkozta azt, hogy az új technológiák révén jobban megérti ügyfeleit, és új üzleti modelleket tud bevezetni. Ennek ellenére a vállalatok mindössze fele rendelkezik valamilyen elképzeléssel a cége digitális jövőjéről, 37 százalékuk bír átállási stratégiával és 26 százalékuknak van kidolgozott forgatókönyve arra, hogyan valósítsák meg a gyakorlatban a digitális transzformációt.

A tanulmány ugyanakkor egy ellentmondásra is rámutat: miközben a vállalkozások többsége (90 %) kulcsfontosságúnak tartja a digitális transzformációt, csak töredékük (16%) tesz aktívan annak érdekében, hogy előteremtse a hiányzó szaktudást. 

Miközben a vállalkozások tudják, hogy ezen képességek kulcsfontosságúak a sikeres digitális átálláshoz, jelentős lemaradás tapasztalható azok elsajátításában. A válaszadók mindössze harmada jelezte például, hogy képzett munkatársakkal rendelkezik IoT, big data területén. A felhő technológia kapcsán a cégek 49 százaléka érzi úgy, hogy megfelelő kompetenciával rendelkezik. A szervezetek leginkább a közösségi médiához értenek, az ennek hatékony használatához szükséges tudás a válaszadók 57 százalékánál áll rendelkezésre. A digitális átállás vonatkozásában legfontosabbnak tartott it-biztonsági ismeretek esetében a megkérdezett társaságok 45 százaléka ítélte úgy, hogy megfelelő képességekkel bír. 

(marketinginfo.hu)